Bulves pirkti iš turgaus ar iš prekybos centro?

Šiandien (2011-11-14) paskelbtame valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime, skelbiama, kad per tris 2011 metų ketvirčius tarnybos inspektoriai mažmeninės prekybos įmonėse dėl kokybės atitikties prekybos standartų reikalavimams patikrino 30.604 kg bulvių ir atrinkto17 mėginių pesticidų likučiams nustatyti. Pažeidimų skaičius pagal prekybos vietas skirtingas: didžiuosiuose prekybos centruose ir parduotuvėse pažeidimai dėl bulvių kokybės sudarė apie 7,5 %, o gatvės prekybos vietose ir turgavietėse – 25,4 %. Nesigilinant į pažeidimų prigimtį, kyla klausimas: iš kur saugiau pirkti bulves – iš turguje prekiaujančios “sąžiningos močiutės”, ar iš prekybos centro?

 

Žinoma, kiekvienas prekybininkas ir net bulvių siunta yra skirtinga, todėl vienareikšmio atsakymo nėra. Pranešime taip pat teigiama, kad lietuvis vidutiniškai suvalgo apie 7 kg bulvių per mėnesį. Dėl didelio suvartojamo kiekio klausimas išlieka itin svarbus ir aktualus mums visiems.

 

Specialistai pabrėžia, kad daugelio nustatomų pažeidimų gana nesudėtinga išvengti: tereikia užtikrinti, kad sandėliuojamos bulvės būtų sausos, nežemėtos, saugomos gerai vėdinamose patalpose ir apsaugotos nuo dienos šviesos ar dirbtinio apšvietimo: žinoma, kad veikiamos šviesos bulvės po kelių dienų pradeda keisti spalvą – pažaliuoja. Šio proceso metu susidaro chlorofilas ir nuodinga medžiaga solaninas, dėl kurio gali atsirasti apsinuodijimo požymių, todėl maistui tokių bulvių naudoti negalima. Ar patys laikome bulves tinkamai?

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą