Ką reiškia miltų etiketėse nurodomi skaičiai bei raidės?
Prekybos centrų lentynose sukrauta galibė rūšių miltų. Pagal ką mes juos renkamės? Pagal atpažįstamą pakuotę? Pagal didžiausią kainą? Pagal nurodytą rūšį, vildamiesi, kad „A” rūšis yra geriausia? Iš tiesų, reikėtų miltus rinktis pagal ant pakuotės nurodytą informaciją, tam, kad išsirinktume geresnės kokybės, tačiau ne pačius brangiausius miltus.
O kaip interpretuoti miltų etiketėse nurodytą raidžių ir skaičių derinį?
Anot valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, kvietiniai miltai yra skirstomi į tipus pagal:
– pelenų kiekį (nurodomas skaičiais nuo 405 iki 1700, kur didesnis skaičius reiškia didesnį pelenų kiekį)
– bei šlapiojo glitimo kiekį (nurodomas raidėmis A, B, C, D, E, F arba G, kuo raidė arčiau abėcėlės pradžios tuo daugiau glitimo).
Balčiausi (skaičius mažiausias), daugiau glitimo turintys miltai laikomi geresnės kokybės miltais, geriausiai tinkantys konditerijos gaminiams – pyragams ir kepiniams, sausainiams.
Tuo tarpu ruginiai miltai į tipus skirstomi tik pagal pelenų kiekį, pavyzdžiui, pikliuoti miltai žymimi 600, sijoti – 700 arba 815.
Mitybos specialistai pataria, kad sveikatai naudingesni yra rupesni miltai, t.y. mažiau valyti miltai. Nors labiau vertinami ir geresnės kokybės miltais laikomi balčiausi – mažai pelenų ir daug glitimo turintys miltai.
Publikuota: 2012-12-27