Kalcio šaltinis: 20 maisto produktų

Dar vaikystėje tėvai mokė, kad reikia gerti daug pieno ir valgyti varškės, kad kaulai būtų stiprūs. Rekomenduojama kalcio paros norma yra apie 1000mg vyresniems kaip 20m. bei 1200mg vyresniems kaip 50m. amžiaus žmonėms. O ar kalcio, kurį gauname su maistu, yra pakankamai? Kad atsakytume į šį klausimą, turėtume žinoti, kurie maisto produktai yra kalcio šaltinis ir kiek to kalcio su kiekvienu jų gauname. Štai keletas pavyzdžių:

 

Maisto produktai Kalcio kiekis (mg)
1 stiklinė pieno 300
180 ml jogurto 350
30g kietojo sūrio 240
1/4 stiklinės migdolo riešutų 95
100g lašišos 180
1 stiklinė brokolių 178
10 džiovintų figų* 269
1 apelsinas* 56
1 stiklinė virtų žaliųjų pupelių 58
1 v.šaukštas sezamo sėklų 90
1/4 stiklinės lazdyno riešutų 55
2/3 stiklinės razinų 53
1/2 stiklinės valgomųjų ledų 85
100g krevečių* 48
1/4 stiklinės varškės 120
1 v.šaukštas džiovinto baziliko 55
1 v.šaukštas Parmezano sūrio 70
8 konservuotos sardinės* 370
1 kiaušinis* 55
1/2 stiklinės virtos ropės 115

*vidutinio dydžio. Parengta pagal, algaecalfitsugar

 

Prisiminkime, kad kaulams labai svarbus ne tik kalcis, bet ir kiti mikroelementai, tokie kaip magnis, vitaminas K ir D, stroncis ir kt. (išsamus straipsnis apie tai yra štai čia).

Publikuota: 2012-09-27