Kalcio šaltinis: 20 maisto produktų
Dar vaikystėje tėvai mokė, kad reikia gerti daug pieno ir valgyti varškės, kad kaulai būtų stiprūs. Rekomenduojama kalcio paros norma yra apie 1000mg vyresniems kaip 20m. bei 1200mg vyresniems kaip 50m. amžiaus žmonėms. O ar kalcio, kurį gauname su maistu, yra pakankamai? Kad atsakytume į šį klausimą, turėtume žinoti, kurie maisto produktai yra kalcio šaltinis ir kiek to kalcio su kiekvienu jų gauname. Štai keletas pavyzdžių:
Maisto produktai | Kalcio kiekis (mg) |
1 stiklinė pieno | 300 |
180 ml jogurto | 350 |
30g kietojo sūrio | 240 |
1/4 stiklinės migdolo riešutų | 95 |
100g lašišos | 180 |
1 stiklinė brokolių | 178 |
10 džiovintų figų* | 269 |
1 apelsinas* | 56 |
1 stiklinė virtų žaliųjų pupelių | 58 |
1 v.šaukštas sezamo sėklų | 90 |
1/4 stiklinės lazdyno riešutų | 55 |
2/3 stiklinės razinų | 53 |
1/2 stiklinės valgomųjų ledų | 85 |
100g krevečių* | 48 |
1/4 stiklinės varškės | 120 |
1 v.šaukštas džiovinto baziliko | 55 |
1 v.šaukštas Parmezano sūrio | 70 |
8 konservuotos sardinės* | 370 |
1 kiaušinis* | 55 |
1/2 stiklinės virtos ropės | 115 |
*vidutinio dydžio. Parengta pagal, algaecal, fitsugar
Prisiminkime, kad kaulams labai svarbus ne tik kalcis, bet ir kiti mikroelementai, tokie kaip magnis, vitaminas K ir D, stroncis ir kt. (išsamus straipsnis apie tai yra štai čia).
Publikuota: 2012-09-27