Keletas daržovių priežiūros gudrybių

Kai perkate daržoves jų sezono metu, laikykite jas 10-18 laipsnių temperatūroje, kad jos išliktų šviežios ir kuo ilgesnį laiką neturėtų sąlyčio su oru. Kiekviena daržovė prieš vartojant turėtų būti kruopščiai nuplauta, nusausinta ir pjaustoma atitinkamai, kad išlaikytų geriausias savo skonio savybes, maistingąsias medžiagas ir vitaminus.

Bulvės

Yra daugelis bulvių rūšių. Patartina pirkti tos rūšies bulves, kurios atitiktų jų vartojimo tikslą, t.y. nuo tinkamiausių virti iki bulvių, tinkamiausių salotoms. Bulves laikykite vėsioje tamsioje patalpoje, tačiau ne šaldytuve, kadangi šaltis keičia bulvių skonį ir maistingųjų medžiagų pasiskirstymą.

Česnakas

Išradingas būdas nulupti česnakus, jeigu nenorite, kad šių aromatas įsigertų į rankų odą. Į dubenį sudėkite neluptas česnako skilteles ir ant dubens viršaus uždėkite kitą tokio pat dydžio dubenį. Šiek tiek paspausdami pasukite viršutinį dubenį. Kai nuimsite jį, pamatysite, kad česnako skiltelės puikiai nuluptos.

Paprika

Kad ir kokios paprikos būtų – žalios, geltonos ar raudonos – visų jų odelė nusilupa sunkiai. Kaip lengvai nulupti paprikos odelę? Pašaukite paprikas į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kai paprikų odelės ims juoduoti, išimkite jas iš orkaitės ir įdėkite į plastikinį maišelį, sandariai jį uždarykite. Luktelkite kol odelės ims raitytis pačios ir tuomet atrišę maišelį, lengvai jas pašalinsite.

Salotos

Salotas prieš vartojant turime švariai nuplauti. Tačiau taip pat svarbu gerai jas nusausinti, kad vanduo nesusilietų su salotų padažu. Kai nuplausite salotas, sudėkite jas į dubenį, kuriame patiestas švarus indų rankšluostis. Sukite indų rankšluostį, kol nuo salotų lapų nuvarvės vanduo. Atsargiai pakelkite salotų lapus rankšluosčiu ir suberkite juos atgal į dubenį – salotų lapai bus sausi.

Svogūnai

Svogūnai gali būti kepinami, skrudinami orkaitėje ir verdami, tačiau jie taip pat gali būti vartojami žali. Svogūnų skonis ir aromatas visuomet skiriasi, tačiau skonis ir aromatas stipriausi tuomet, kai svogūnas gerai supjaustomas. Pirmiausia perpjaukite svogūną išilgai pusiau ir rankomis jį nulupkite, palikdami šaknines dalis. Tuomet paimkite vieną pusę ir supjaustykite išilgai 2-3 kartus nepjaudami šakninės dalies. Turėdami horizontalius sluoksnius, supjaustykite svogūną išilgai, vėlgi išsaugodami šakninę dalį. Ir galiausiai svogūną supjaustykite vertikaliai (į kubelius) paskiausiai nupjaudami šakninę dalį.

Atsiliepimai
Jokūbas | 5-7-2012 16:05

Pasimečiau šiek tiek :) apie kuriuos čia 5 ir 7 kalbam? :)

VIVIANCITA | 4-24-2012 00:04

Uždavei čia pamąstymui. Dėl 5 ir 7 galima viešai paottkusudii. Kodėl silkė žalia? Juk valgom arba sūdytą iš bačkos , arba marinuotą. Nebent kol neapdirbta termiškai, neužskaitai kaip apdorotos?O dėl 7, mano teorija būtų tokia, kad vasarą agurkų kvapą nustelbia kitų šviežienų kvapai, tvyrantys ore, kurių žiemą trūksta. Arba agurko riekelės pjovimas sutampa su ruošimusi kepti stintas.

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą