Kokiame maiste yra skaidulinių medžiagų?
Skaidulinės medžiagos – angliavandeniai, kurių yra augaliniuose produktuose ir kurias žmogaus virškinimo trakte skaldo storosios žarnos mikroflora, o ne virškinimo fermentai.
Daugelis mokslinių tyrimų parodė, jog skaidulinės medžiagos gali būti labai naudingos žmogaus sveikatai: padėti sulieknėti, sumažinti storosios žarnos vėžio bei krūties vėžio riziką, pagerinti žarnyno mikroflorą ir kt.
Kokiame maiste yra skaidulinių medžiagų?
Pagrindiniai maisto produktai, su kuriais gaunamos skaidulinės medžiagos – daržovės, vaisiai, rupi duona, visų grūdo dalių turintys duonos gaminiai, makaronai, pupelės, avižos. Skaidulinių medžiagų yra ir kituose augaliniuose produktuose, ypač ankštinėse ir kai kuriose kitose daržovėse (morkose, kopūstuose, burokėliuose), vaisiuose ir uogose (juoduosiuose serbentuose, avietėse), riešutuose. Gausu skaidulinių medžiagų kviečių, avižų bei miežių sėlenose.
Plačiau apie skaidulines medžiagas ir jų poveikį sveikatai, skaitykite, valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos parengtame straipsnyje.
Publikuota: 2012-06-22