Kuo naudingi apelsinai?

Kuo naudinti apelsinai? Apelsinai turėtų būti kiekvieno iš mūsų sveikos mitybos plano dalis. Kodėl? Visų pirma, apelsinų sultys turtingos naudingų maisto medžiagų ir vitaminų. Siekiant maksimalios naudos, apelsinus rekomenduojama valgyti šviežius. Antra, apelsinų sudėtyje gausu fruktozės, kuri patenkina mūsų organizmo cukraus poreikį sveiku būdu. Trečia, nepaisant to, kad apelsinai itin skanūs vaisiai, maisto medžiagos, esančios jų sudėtyje, padeda saugoti organizmą nuo laisvųjų radikalų žalos. Pateikiame 5 svarbias priežastis, kodėl apelsinus verta įtraukti į kasdienį racioną:

 

1. Vitaminas C

Apelsinuose gausu vitamino C – kiekis viename apelsine* atitinka 163% rekomenduojamos paros normos. Vitaminas C yra svarbus antioksidantas, kuris stiprina imuninę sistemą ir tuo būdu padeda apsisaugoti nuo ligų. Taigi, suvalgydami keletą apelsinų per dieną, papildome organizmą sveikam kūnui išlaikyti reikalingu vitaminu C. Be savo tiesioginės funkcijos, vitaminas C padeda įsisavinti kitus vitaminus ir maisto medžiagas (pavyzdžiui geležis).

 

2. Vitaminas B6

Vitaminas B6 yra atsakingas už hemoglobino gamybą mūsų organizme. Savo ruožtu hemoglobinas yra raudonųjų kraujo kūnelių komponentas, kuris transportuoja deguonį iš plaučių į audinių ląsteles. Kad nestokotume energijos, būtinas normalus hemoglobino rodiklis, užtikrinantis sklandžią energijos gamybą, ypač jeigu nuolat sportuojame. Vitamino B6 trūkumas gali sukelti odos problemų, gali būti nuolatinio nuovargio ir nervų sistemos sutrikimo priežastis. Suvalgydami vieną apelsiną per dieną, įsisavinsime 0,11 mg vitamino B6 – tai atitinka 6% rekomenduojamos paros normos suaugusiems.

 

3. Kalis

Apelsinų sudėtyje yra kalio, kuris padeda organizmui palaikyti tinkamą elektrolitų pusiausvyrą ir normalų širdies darbą. Kalio nepakankamumą lydintys sutrikimai gali būti galvos svaigimas, fizinis ir protinis vangumas. Dažniau įtraukdami apelsinus į meniu, padėsime širdies ir kraujagyslių sistemai bei nestokosime energijos.

 

4. Vitaminas A

Vienas apelsinas turi 44 µg vitamino A – svarbaus antioksidanto ir vitamino, ypač naudingo regėjimui. Akių tinklainė reikalauja šio vitamino, siekiant apdoroti regėjimo dirgiklius. Vitaminas A taip pat svarbus ląstelių atsinaujinimo procesui, todėl reikalingas sveikai odai, plaukams ir nagams. Rekomenduojama paros norma suaugusiems – 800 µg. Reikėtų pažymėti, kad vartojamas savo natūralioje formoje, vitaminas A nėra toksiškas, vadinasi persivalgę apelsinų, oranžinės spalvos neįgausime!

 

5. Kalcis

Viename vidutinio dydžio apelsine yra 74 mg kalcio. Žinome, kad kalcis – svarbus elementas tvirtiems kaulams ir sveikiems dantims. Apelsinų mityba ypač aktuali netoleruojantiems laktozės ir negaunantiems kalcio iš pieno produktų. Be to, kalcis yra svarbus elementas nervinių ląstelių apsaugai – ne veltui sakoma, kad nuotaikingą dieną užtikriname ryte išgėrę stiklinę apelsinų sulčių!

 

Dažniau įtraukdami apelsinus į maisto racioną, papildysime organizmą svarbiomis maisto medžiagomis, užtikrinančiomis sklandžią širdies, kraujagyslių bei kaulų veiklą, leidžiančiomis kasdien jaustis energingam.

 

Mat.v. RPN Vid. dydžio apelsine* RPN,%
Vitaminas A µg 800 44 5.5
Vitaminas C mg 60 98 163.3
Tiaminas mg 1.4 0.16 11.4
Riboflavinas mg 1.6 0.07 4.4
Vitaminas B6 mg 2 0.11 5.5
Kalcis mg 800 74 9.3
Magnis mg 300 18 6.0
Kalis mg 2000 333 16.7

 

*priimama, kad vidutinio dydžio apelsino svoris – 184 g

 

Šaltiniai:

– JAV Žemės ūkio departamentas, Žemės ūkio tyrimų tarnyba
– Lietuvos higienos normos HN 119:2002

Publikuota: 2013-06-03