Kuo naudingos paprikos?

PaprikosPaprika (botaninis pavadinimas Capsicum annuum) – augalas, kilęs iš Amerikos bulvinių šeimos Solanaceae, kaip bulvės ar pomidorai. Paprikos ir jų auginimo kultūra plačiai paplitusi visame pasaulyje, tačiau ji itin svarbi rytų ir pietų Azijoje, kur paprikos vaisiai – neatsiejama tradicinės virtuvės dalis bei daugybės patiekalų pagrindas.

 

Naudingos mūsų organizmui

 

Paprikos yra reikšmingas vitamino C šaltinis. Brandi raudonoji paprika šio vitamino kiekiu pranoksta net citrusinius vaisius (apelsinus, citrinas, greipfrutus ir t.t.). Be daugybės naudingų mikroelementų ir vitaminų, paprikose (kaip ir pomidoruose) yra biologiškai aktyvaus karotinoido – likopeno. Tai vienas iš aktyviausių antioksidantų, mažinančių laisvųjų radikalų neigiamą poveikį organizmui.

 

Paprikos, ypač aitriosios, skatina apetitą, tačiau aitriosios paprikos ir čili pipirai nerekomenduojami turintiems jautrų virškinamąjį traktą bei skrandžio sutrikimų. Visais atvejais rekomenduojama paprikas gerai sukramtyti. Tiesa, šviežios paprikos yra geriau virškinamos nei termiškai apdorotos.

 

Puikiai tinka besilaikantiems dietos

 

Kadangi pagrindinė paprikų sudedamoji dalis yra vanduo, jos puikiai tinka besilaikantiems dietos, ypač šviežių paprikų salotos su pomidorais, lapinėmis salotomis, svogūnais ir kitomis daržovėmis. Paprikose gausu skaidulų, todėl pavalgius jos suteikia ilgai išliekantį sotumo pojūtį. Skaidulinės medžiagos taip pat aktyvina žarnyno veiklą ir yra rekomenduojamos kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo. Įrodyta, kad virškinant aitriąsias paprikas, pagreitėja medžiagų apykaita, tai padeda pašalinti perteklinius riebalus.

 

Žaliųjų, geltonųjų ir raudonųjų paprikų sudėties palyginimas (100 g):

Vnt. Žalioji Geltonoji Raudonoji
Vanduo g 93.89 92.02 92.21
Energija kcal 20 27 31
Baltymai g 0.86 1 0.99
Riebalai g 0.17 0.21 0.3
Angliavandeniai g 4.64 6.32 6.03
Skaidulos g 1.7 0.9 2.1
Cukrus g 2.4 - 4.2
MINERALAI
Kalcis Ca mg 10 11 7
Geležis, Fe mg 0.34 0.46 0.43
Magnis Mg mg 10 12 12
Fosforas P mg 20 24 26
Kalis, K mg 175 212 211
Natris, Na mg 3 2 4
Cinkas, Zn mg 0.13 0.17 0.25
VITAMINAI
Vitaminas C mg 80.4 183.5 127.7
Vitaminas B1 mg 0.057 0.028 0.054
Riboflavinas (B2) mg 0.028 0.025 0.085
Niacinas mg 0.48 0.89 0.979
Vitaminas B-6 mg 0.224 0.168 0.291
Folio rūgštis µg 10 26 46
Vitaminas A, RAE µg 18 10 157
Vitaminas A IU 370 200 3131
Vitaminas E mg 0.37 - 1.58
Vitaminas K µg 7.4 - 4.9

 

Šaltinis: JAV Žemės ūkio departamentas, Žemės ūkio tyrimų tarnyba www.nal.usda.gov

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą