Kuo naudingos paprikos?
Paprika (botaninis pavadinimas Capsicum annuum) – augalas, kilęs iš Amerikos bulvinių šeimos Solanaceae, kaip bulvės ar pomidorai. Paprikos ir jų auginimo kultūra plačiai paplitusi visame pasaulyje, tačiau ji itin svarbi rytų ir pietų Azijoje, kur paprikos vaisiai – neatsiejama tradicinės virtuvės dalis bei daugybės patiekalų pagrindas.
Naudingos mūsų organizmui
Paprikos yra reikšmingas vitamino C šaltinis. Brandi raudonoji paprika šio vitamino kiekiu pranoksta net citrusinius vaisius (apelsinus, citrinas, greipfrutus ir t.t.). Be daugybės naudingų mikroelementų ir vitaminų, paprikose (kaip ir pomidoruose) yra biologiškai aktyvaus karotinoido – likopeno. Tai vienas iš aktyviausių antioksidantų, mažinančių laisvųjų radikalų neigiamą poveikį organizmui.
Paprikos, ypač aitriosios, skatina apetitą, tačiau aitriosios paprikos ir čili pipirai nerekomenduojami turintiems jautrų virškinamąjį traktą bei skrandžio sutrikimų. Visais atvejais rekomenduojama paprikas gerai sukramtyti. Tiesa, šviežios paprikos yra geriau virškinamos nei termiškai apdorotos.
Puikiai tinka besilaikantiems dietos
Kadangi pagrindinė paprikų sudedamoji dalis yra vanduo, jos puikiai tinka besilaikantiems dietos, ypač šviežių paprikų salotos su pomidorais, lapinėmis salotomis, svogūnais ir kitomis daržovėmis. Paprikose gausu skaidulų, todėl pavalgius jos suteikia ilgai išliekantį sotumo pojūtį. Skaidulinės medžiagos taip pat aktyvina žarnyno veiklą ir yra rekomenduojamos kenčiantiems nuo vidurių užkietėjimo. Įrodyta, kad virškinant aitriąsias paprikas, pagreitėja medžiagų apykaita, tai padeda pašalinti perteklinius riebalus.
Žaliųjų, geltonųjų ir raudonųjų paprikų sudėties palyginimas (100 g):
Vnt. | Žalioji | Geltonoji | Raudonoji | |
Vanduo | g | 93.89 | 92.02 | 92.21 |
Energija | kcal | 20 | 27 | 31 |
Baltymai | g | 0.86 | 1 | 0.99 |
Riebalai | g | 0.17 | 0.21 | 0.3 |
Angliavandeniai | g | 4.64 | 6.32 | 6.03 |
Skaidulos | g | 1.7 | 0.9 | 2.1 |
Cukrus | g | 2.4 | – | 4.2 |
MINERALAI | ||||
Kalcis Ca | mg | 10 | 11 | 7 |
Geležis, Fe | mg | 0.34 | 0.46 | 0.43 |
Magnis Mg | mg | 10 | 12 | 12 |
Fosforas P | mg | 20 | 24 | 26 |
Kalis, K | mg | 175 | 212 | 211 |
Natris, Na | mg | 3 | 2 | 4 |
Cinkas, Zn | mg | 0.13 | 0.17 | 0.25 |
VITAMINAI | ||||
Vitaminas C | mg | 80.4 | 183.5 | 127.7 |
Vitaminas B1 | mg | 0.057 | 0.028 | 0.054 |
Riboflavinas (B2) | mg | 0.028 | 0.025 | 0.085 |
Niacinas | mg | 0.48 | 0.89 | 0.979 |
Vitaminas B-6 | mg | 0.224 | 0.168 | 0.291 |
Folio rūgštis | µg | 10 | 26 | 46 |
Vitaminas A, RAE | µg | 18 | 10 | 157 |
Vitaminas A | IU | 370 | 200 | 3131 |
Vitaminas E | mg | 0.37 | – | 1.58 |
Vitaminas K | µg | 7.4 | – | 4.9 |
Šaltinis: JAV Žemės ūkio departamentas, Žemės ūkio tyrimų tarnyba www.nal.usda.gov
Publikuota: 2013-05-23