Pasaulinė košės diena

Spalio 10 d. minima pasaulinė košės diena. Įvairių kruopų košės – sveikas, naudingas ir lengvai virškinamas patiekalas, kuriuo rekomenduojama mėgautis keliskart per dieną. Visgi ne visos kruopos yra vienodai naudingos sveikatai, o specialistai rekomenduoja rinktis kuo mažiau apdorotas, neskalytas kruopas, kurios yra pilno gūdo (pavyzdžiui, grikiai ir ryžiai), nes perdirbtos, poliruotos, pavyzdžiui, manai, turi mažai maistinės vertės.

 

Apie kruopas plačiau:

 

• Grikiai – viena naudingiausių kruopų, puikiai tinka norintiems sulieknėti. Grikiuose labai gera baltymų sudėtis, todėl jais galima pakeisti mėsą (grikių kruopose yra ~14% baltymų, kai pavyzdžiui kiaulienoje 26%) . Šiose kruopose gausu B grupės vitaminų, būtinų gerai nervų sistemos veiklai. Taip pat daug mangano, cinko, vario, folinės rūgšties.

 

• Ryžių branduolį sudaro angliavandeniai (~30% masės), o didžioji dalis vitaminų ir mikroelementų yra apvalkale. Todėl rekomenduojama rinktis ruduosius ryžius, kuriuose gausu fosforo, cinko, magnio, mangano, B grupės vitaminų. Maistui rinktis taip pat rekomenduojama ilgagrūdžius ryžius.

 

• Avižose gausu skaidulinių medžiagų (~11% masės), todėl jos teigiamai veikia virškinamąjį traktą. Avižose taip pat daug baltymų (~17% masės), magnio, cinko, geležies (vienoje stiklinėje kruopų – net 41% rekomenduojamos paros normos), B grupės vitaminų. Beta gliukanai ne tik mažina cholesterolio ir gliukozės kiekį, bet ir didina organizmo imuninės sistemos atsparumą bakterijoms ir virusams.

 

• Manų kruopos gaunamos iš sumaltų aukščiausios rūšies kviečių. Dėl didelio kaloringumo ir lengvo virškinimo manų košės gali būti naudingos išsekusiems, sveikstantiems po sunkios ligos, labai mažo svorio vaikams. Tokios košės netinka norintiems sulieknėti.

 

• Sorų kruopos maistui naudojamos nušlifuotos. Jos lengvai virškinamos, turi itin daug magnio (vienoje stiklinėje kruopų – 19% rekomenduojamos paros normos), būtino raumenų ir nervų bei širdies ir kraujagyslių sistemų normaliai veiklai.

 

• Perlinės kruopos gaunamos nušlifavus miežių branduolius, todėl yra netinkamos netoleruojantiems gliuteno. Jos – seleno, magnio šaltinis Dėl didelio skaidulų kiekio – 100 g yra daugiau nei pusė dienos skaidulų poreikio, tinka linkusiems į vidurių užkietėjimą.

 

Parengta pagal www.sam.lt

Publikuota: 2015-10-10