Straipsniai abėcėlės tvarka A-Z

Antibiotikai yra naudojami siekiant išlaikyti gyvūnus sveikus ir stiprius, todėl nedidelė dalis likusių antibiotikų patenka ant mūsų stalo su maistu. Tiesioginis antibiotikų panaudojimas maisto gamyboje pasitaiko tik įšimtiniais atvejais, kadangi kyla atsparių mikroorganizmų išsivystymo… Antibiotikai – medžiagos ir cheminiai junginiai, skirti naikinti mikrobus arba slopinti jų augimą ir dauginimąsi.

Antioksidantai – medžiagos, kurios pailgina maisto produktų vartojimo laiką, apsaugodamos nuo jų savaiminio gedimo, kurį sukelia oksidacija. Antioksidantai taip pat pagerina maisto produktų skonį ir išvaizdą.

Terminas enterinis maitinimas vartojamas, kalbant apie įprastinio maisto maitinimą neįprastiniu būdu ligoniams – per zondą įkištą per nosį, ar pilvo sieną į skrandį arba plonosios žarnos viršutinę dalį. Paprastai tariant, enterinis maitinimas taikomas pacientams, kurių virškinimo traktas veikia, tačiau normalus enterinis maitinimasis jiems nepakankamas arba neįmanomas. Šiais atvejais gresia nevisavertės mitybos būklė, mitybos nepakankamumas ar […]

Daiquiri [dekeri’] yra kokteilių šeima, kurios pagrindiniai ingredientai – romas, citrinos sultys ir cukrus (kitas saldiklis). Daiquiri pavadinimas kilęs iš Kubos, kur tokiu pavadinimu yra paplūdimys. Šiose apylinkėse įsikūrusioje geležies rūdos kasykloje apie 1900-uosius amerikiečiai šachtos darbininkai sukūrė vieną iš pirmųjų daiquiri kokteilių. Dažniausiai daiquiri kokteiliai pateikiami su dideliu kiekiu sugrūsto ledo gabalėlių.

2011 metų rugsėjį Niujorke (JAV) Seth Grudberg per 2min suvalgė 18 koldūnų. Tai naujasis koldūnų valgymo rekordas, įrašytas į Gineso rekordų knygą.     Koldūnų valgymo rekordo siekiama ir Lietuvoje – 2008m. per valandą studentas suvalgė 2 kilogramus koldūnų ir nurungė konkurentus.

Ar skanus gardumo esencija vadinamas maisto priedas E621 (mononatrio glutamatas arba umami natrio – mono gliutamatas ) klausiame Elvyros, kuri šiuo metu studijuoja maisto technologijos specialybę Kauno Technologijos Universitete. Jai kartu su kitais maisto technologijos studentais teko paragauti gryno maisto priedo E621 dar pirmame kurse. Ką buvai girdėjusi apie E621? Iš tiesų apie E621 žinojau […]

Kasdien stengiamės sveikai maitintis, tačiau neatsispiriame pagundai atsigerti gaivinančių gėrimų, kurių maistinė vertė itin maža. Vienas iš mažai maistinės vertės turinčių gėrimų yra Coca-cola – Lietuvoje vartojama labiau esant progai arba gaunant nemokamai dienos pietus siūlančioje kavinėje, tačiau džiugu, kad tai nėra kasdienio pietų stalo gėrimas.   Kalorijos   Viename Coca-Cola gėrimo 500ml butelyje yra […]

Ryžiai

Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir […]