Straipsniai abėcėlės tvarka A-Z

Jeigu nusideginote pirštą, sako, virtuvėje padės trintas bananas – uždėkite jo ant skaudamos vietos, bananas veiks šaldomai.

Svogūną naudojame kasdienėje maisto gamyboje, todėl tenka susidurti tiek su jo aitriu aromatu, tiek su savybe pravirkdyti. Netgi sakoma, kad svogūnas daugelį atbaidė nuo gaminimo ypatumų ir virtuvės. Štai keletas virtuvės patarimų, padėsiančių ruošiant patiekalus “draugauti” su svogūnu: Kad svogūnas nepravirkydų: perpjaukite svogūną pusiau ir pamerkite puseles į vandenį. Palaikykite 15 min. ir tuomet pjaustykite. […]

Ne vienas virtuvės šefas elgiasi sumaniai ir neišpila vandens, kuriame virė daržoves – jie žino, kad sultinys puikiai tiks tiek sriubai išvirti, tiek padažui pagardinti, tiek pagrindiniam patiekalui gaminti. Keletas patarimų, kad daržovių sultinys taptų vienu pagrindinių Jūsų skanių patiekalų sprendimu: Daržovių sultiniui tinkančios daržovės yra: svogūnai, česnakai, morkos, saldžiosios paprikos, salierai, ropės, baklažanai, špinatai […]

Ar skanus gardumo esencija vadinamas maisto priedas E621 (mononatrio glutamatas arba umami natrio – mono gliutamatas ) klausiame Elvyros, kuri šiuo metu studijuoja maisto technologijos specialybę Kauno Technologijos Universitete. Jai kartu su kitais maisto technologijos studentais teko paragauti gryno maisto priedo E621 dar pirmame kurse. Ką buvai girdėjusi apie E621? Iš tiesų apie E621 žinojau […]

Šiandien (2011-11-14) paskelbtame valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime, skelbiama, kad per tris 2011 metų ketvirčius tarnybos inspektoriai mažmeninės prekybos įmonėse dėl kokybės atitikties prekybos standartų reikalavimams patikrino 30.604 kg bulvių ir atrinkto17 mėginių pesticidų likučiams nustatyti. Pažeidimų skaičius pagal prekybos vietas skirtingas: didžiuosiuose prekybos centruose ir parduotuvėse pažeidimai dėl bulvių kokybės sudarė apie 7,5 […]

Kasdien stengiamės sveikai maitintis, tačiau neatsispiriame pagundai atsigerti gaivinančių gėrimų, kurių maistinė vertė itin maža. Vienas iš mažai maistinės vertės turinčių gėrimų yra Coca-cola – Lietuvoje vartojama labiau esant progai arba gaunant nemokamai dienos pietus siūlančioje kavinėje, tačiau džiugu, kad tai nėra kasdienio pietų stalo gėrimas.   Kalorijos   Viename Coca-Cola gėrimo 500ml butelyje yra […]

Švenčių proga valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria ruošti skalsius ir saugius patiekalus: Nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata, valgyti keletą dienų po švenčių; Apsiperkant, atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą bei ar pakuotė nepažeista; Greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve; Žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite […]

Vermutas yra gėrimas, pagamintas iš vyno, cukraus bei daugelio įvairių aromatinių augalų skoniui suteikti ir sustiprinti. Vermuto gamybai naudojama 30 – 50 ingredientų, kartais ir daugiau. Kitaip dar vadinamo aromatizuotu vynu, vermuto gamyboje neretai naudojamas ir spiritas, tačiau ne alkoholiniam tūriui padidinti, o skoniams atskleisti, perteikti. Vyno ar kelių vyno rūšių bei tam tikrų ingredientų […]

Mielės – smulkus vienaląstis organizmas, kuris drėgnoje ir šiltoje aplinkoje sparčiai dauginasi. Kepimo mielių įmaišoma į įvairių rūšių tešlas, ypač miltų patiekalams. Mielės tešloje esantį cukrų suskaido į alkoholį ir anglies dioksidą. Būtent nuo anglies dioksido dujų pakyla su mielėmis rauginama tešla.   Kokia forma mielės parduodamos?   Šimtmečius labiausiai paplitusi mielių forma – šviežios […]

Kai perkate daržoves jų sezono metu, laikykite jas 10-18 laipsnių temperatūroje, kad jos išliktų šviežios ir kuo ilgesnį laiką neturėtų sąlyčio su oru. Kiekviena daržovė prieš vartojant turėtų būti kruopščiai nuplauta, nusausinta ir pjaustoma atitinkamai, kad išlaikytų geriausias savo skonio savybes, maistingąsias medžiagas ir vitaminus. Bulvės Yra daugelis bulvių rūšių. Patartina pirkti tos rūšies bulves, […]