Straipsniai abėcėlės tvarka A-Z

Konservantai – tai natūralios arba sintetinės kilmės cheminės medžiagos, apsaugančios maisto produktą nuo mikroorganizmų poveikio (bakterijos, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai) ar nepageidaujamų cheminių virsmų ir prailginančios jo vartojimo trukmę.

Antioksidantai – medžiagos, kurios pailgina maisto produktų vartojimo laiką, apsaugodamos nuo jų savaiminio gedimo, kurį sukelia oksidacija. Antioksidantai taip pat pagerina maisto produktų skonį ir išvaizdą.

Į numeriais E400-499 žymimą maisto priedų grupę patenka maisto priedai, pasižymintys tirštikliams, stabilizatoriams ir emulsikliams būdingomis savybėmis… Emulsiklių savybės: užtikrina vienodą riebalų ir kitų komponentų pasiskirstymą; maiste sudaro koloidines sistemas, emulsijas, aerozolius; padaro maisto produktus patraukliais akiai (panaikina medžiagų sluoksniavimąsi); reguliuoja rūgštingumą, išlaiko drėgmę ir apsaugo nuo pelėsių;

Antibiotikai yra naudojami siekiant išlaikyti gyvūnus sveikus ir stiprius, todėl nedidelė dalis likusių antibiotikų patenka ant mūsų stalo su maistu. Tiesioginis antibiotikų panaudojimas maisto gamyboje pasitaiko tik įšimtiniais atvejais, kadangi kyla atsparių mikroorganizmų išsivystymo… Antibiotikai – medžiagos ir cheminiai junginiai, skirti naikinti mikrobus arba slopinti jų augimą ir dauginimąsi.