Salotas, kaip ir kitas šviežas daržoves ir vaisius, būtina plauti dėl cheminių medžiagų naudojamų šiems produktams išlaikyti patraukliais ir šviežiais prekybos vietoje. Keletas patarimų, kaip teisingai plauti ir nusausinti salotų lapus (špinatai, gražgarstė, kopūstas, salotos ir kt.): 1. Nuėmus viršutinius lapus, plauname salotas (jeigu lapai stambūs – po vieną lapą) po tekančiu […]
Prekybos centre vis dažniau susidarančios eilės prie vaisių ir daržovių liudija, kad „žalieji“ maisto produktai mūsų racione užima svarbią vietą. Kone kiekviename naujienų ar laisvalaikio skaitinyje rasime bent vieną straipsnį, kuriame mitybos specialistai grūmoja kumščiu ir primygtinai reikalauja pereiti prie sveikesnės mitybos: mažiau riebalų bei kepto maisto, daugiau šviežių daržovių ir vaisių, mažiau cukraus… […]
Apelsinai turėtų būti kiekvieno iš mūsų sveikos mitybos plano dalis. Kodėl? Visų pirma, apelsinų sultys turtingos naudingų maisto medžiagų ir vitaminų. Siekiant maksimalios naudos, apelsinus rekomenduojama valgyti šviežius. Antra, apelsinų sudėtyje gausu fruktozės, kuri patenkina mūsų organizmo cukraus poreikį sveiku būdu. Trečia, nepaisant to, kad apelsinai itin skanūs vaisiai, maisto medžiagos, esančios jų sudėtyje, padeda […]
Paprika (botaninis pavadinimas Capsicum annuum) – augalas, kilęs iš Amerikos bulvinių šeimos Solanaceae, kaip bulvės ar pomidorai. Paprikos ir jų auginimo kultūra plačiai paplitusi visame pasaulyje, tačiau ji itin svarbi rytų ir pietų Azijoje, kur paprikos vaisiai – neatsiejama tradicinės virtuvės dalis bei daugybės patiekalų pagrindas. Naudingos mūsų organizmui Paprikos yra reikšmingas vitamino […]
Eurobarometer (2009) atliktos gyventojų apklausos duomenimis lietuviai nėra itin fiziškai aktyvūs: 44% atsakė nesimankštinantys ir nesportuojantys; 22% mankštinasi ir sportuoja kartais; 20% mankštinasi ir sportuoja retai; 14% mankštinasi ir sportuoja reguliariai. Lyginant su kitomis Europos Sąjungos narėmis, Lietuvos gyventojai nėra “tingiausi”, tačiau mažesnė dalis gyventojų mankštinasi ir sportuoja nuolatos. Gyventojų, kurie patvirtino visiškai […]
Prekybos centrų lentynose sukrauta galibė rūšių miltų. Pagal ką mes juos renkamės? Pagal atpažįstamą pakuotę? Pagal didžiausią kainą? Pagal nurodytą rūšį, vildamiesi, kad „A” rūšis yra geriausia? Iš tiesų, reikėtų miltus rinktis pagal ant pakuotės nurodytą informaciją, tam, kad išsirinktume geresnės kokybės, tačiau ne pačius brangiausius miltus. O kaip interpretuoti miltų etiketėse nurodytą raidžių […]
Ruošiantis didžiausiai metų šventei – šv. Kalėdoms – pateikiame keletą šventinių patiekalų receptų, kad jie būtų “po ranka”. Nepamirštkite, kad per Kūčias ant stalo turi būti ne mažiau kaip 12 patiekalų. Nors lietuvių valgiai nėra labai įmantrūs, užtat įvairūs – nuo aguonų pieno iki varškės virtinukų su bazilikų padažu. Aguonų pienas (recepto nuotrauka). Kūčiukai (recepto […]
Galbūt pyragą iškepti ir paprasčiau, tačiau sausainių užtenka didesnei kompanijai, o ir vaikams jie labai patinka. Štai keletas (populiarių ir mažiau žinomų) paprastai įgyvendinamų sausainių receptų. Imbieriniai sausainiai – Kalėdoms (sausainių nuotrauka). Vos pašausite šiuos sausainius į orkaitę, namus užpildys Kalėdų aromatas. Trapūs ir aromatingi imbieriniai sausainiai – šventinio stalo klasika! Šokoladiniai sausainiai (nuotrauka). Žinoma, jeigu […]
Dar vaikystėje tėvai mokė, kad reikia gerti daug pieno ir valgyti varškės, kad kaulai būtų stiprūs. Rekomenduojama kalcio paros norma yra apie 1000mg vyresniems kaip 20m. bei 1200mg vyresniems kaip 50m. amžiaus žmonėms. O ar kalcio, kurį gauname su maistu, yra pakankamai? Kad atsakytume į šį klausimą, turėtume žinoti, kurie maisto produktai yra kalcio šaltinis […]
Galbūt su pupelių ar čili troškiniu, o gal su gardžiai mėsa ir daržovėmis įdarytomis tortilijomis Jums asocijuojasi meksikietiškas maistas? Šioje reklamoje nematysite meksikietiško troškinio ir apskritai meksikietiško maisto… o tik asociaciją!