Straipsniai, naujienos

Ar skanus gardumo esencija vadinamas maisto priedas E621 (mononatrio glutamatas arba umami natrio – mono gliutamatas ) klausiame Elvyros, kuri šiuo metu studijuoja maisto technologijos specialybę Kauno Technologijos Universitete. Jai kartu su kitais maisto technologijos studentais teko paragauti gryno maisto priedo E621 dar pirmame kurse. Ką buvai girdėjusi apie E621? Iš tiesų apie E621 žinojau […]

Ne vienas virtuvės šefas elgiasi sumaniai ir neišpila vandens, kuriame virė daržoves – jie žino, kad sultinys puikiai tiks tiek sriubai išvirti, tiek padažui pagardinti, tiek pagrindiniam patiekalui gaminti. Keletas patarimų, kad daržovių sultinys taptų vienu pagrindinių Jūsų skanių patiekalų sprendimu: Daržovių sultiniui tinkančios daržovės yra: svogūnai, česnakai, morkos, saldžiosios paprikos, salierai, ropės, baklažanai, špinatai […]

Svogūną naudojame kasdienėje maisto gamyboje, todėl tenka susidurti tiek su jo aitriu aromatu, tiek su savybe pravirkdyti. Netgi sakoma, kad svogūnas daugelį atbaidė nuo gaminimo ypatumų ir virtuvės. Štai keletas virtuvės patarimų, padėsiančių ruošiant patiekalus “draugauti” su svogūnu: Kad svogūnas nepravirkydų: perpjaukite svogūną pusiau ir pamerkite puseles į vandenį. Palaikykite 15 min. ir tuomet pjaustykite. […]

Jeigu nusideginote pirštą, sako, virtuvėje padės trintas bananas – uždėkite jo ant skaudamos vietos, bananas veiks šaldomai.

Kad kepant įdarytus blynelius, jie gražiai apskrustų, pamirkykite juos plaktame kiaušinyje ir tik tuomet dėkite į keptuvę.

Kad pyragas iškiltų, naudojame kepimo miltelius, tiesa? O kad kepimo milteliai pasiskirstytų tolygiai, visuomet juos išmašykime visų pirma su miltais ir tik tuomet į tešlą. Tuo būdu kepimo milteliai pasiskirtys po visą pyrago tešlą ir kepinys tikrai iškils gerai. Jeigu kepinių kildymui naudojate valgomąją sodą, šio principo nepritaikysite. Tačiau soda neutralizuojama citrinos rūgštimi arba tiesiog […]

2011 metų rugsėjį Niujorke (JAV) Seth Grudberg per 2min suvalgė 18 koldūnų. Tai naujasis koldūnų valgymo rekordas, įrašytas į Gineso rekordų knygą.     Koldūnų valgymo rekordo siekiama ir Lietuvoje – 2008m. per valandą studentas suvalgė 2 kilogramus koldūnų ir nurungė konkurentus.

Daiquiri [dekeri’] yra kokteilių šeima, kurios pagrindiniai ingredientai – romas, citrinos sultys ir cukrus (kitas saldiklis). Daiquiri pavadinimas kilęs iš Kubos, kur tokiu pavadinimu yra paplūdimys. Šiose apylinkėse įsikūrusioje geležies rūdos kasykloje apie 1900-uosius amerikiečiai šachtos darbininkai sukūrė vieną iš pirmųjų daiquiri kokteilių. Dažniausiai daiquiri kokteiliai pateikiami su dideliu kiekiu sugrūsto ledo gabalėlių.

Terminas enterinis maitinimas vartojamas, kalbant apie įprastinio maisto maitinimą neįprastiniu būdu ligoniams – per zondą įkištą per nosį, ar pilvo sieną į skrandį arba plonosios žarnos viršutinę dalį. Paprastai tariant, enterinis maitinimas taikomas pacientams, kurių virškinimo traktas veikia, tačiau normalus enterinis maitinimasis jiems nepakankamas arba neįmanomas. Šiais atvejais gresia nevisavertės mitybos būklė, mitybos nepakankamumas ar […]

Dažikliai – tai medžiagos, suteikiančios maisto produktui spalvą ar ją atgaivinančios. Tai viena iš keturių maisto priedų kategorijų.