Patarimai
Ryžiai

Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir [...]

Ar atkreipiate dėmesį į užrašus ant kiaušinių pakuočių? O ar atkreipiate dėmesį į žymenis ant pačių kiaušinių? Kartais pravartu tai padaryti, kadangi ženklinimas suteikia daug naudingos informacijos, pagal kurią išsirinksime kiaušinius tokius, kokius norime valgyti ir tokius, už kuriuos nepermokėsime.   Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Prekybos vietose (parduotuvės, turgavietės) gali būti parduodami [...]

Traškios bulvytės

Neretai tiekiame orkaitėje keptas bulves kartu su antraisiais patiekalais, dažniausiai mėsos, žuvies ar daržovių. Norime, kad jos būtų minkšos viduje, o iš išorės – traškia plutele. Jas tinkamai paruošti namuose yra lengviau nei įsivaizduojame. Tereikia vadovautis keletu paprastų žingsnių.   #1. Kad bulvės iš vidaus būtų minkštos (kaip košė), vertėtų tinkamai jas pasirinkti. Veislės, vedančios [...]

vandens-asotis

Vasarą geriame kur kas daugiau vandens negu šaltuoju metų laiku. Dirbant ar ilsintis, kai lauke +25°C, apima troškulys, o vanduo iš ąsočio, rodos, toks saldus ir gaivinantis!   Jeigu vartojame geriamąjį vandenį iš čiaupo ar iš šulinio žemės gelmių, tikėtina, kad toks vanduo yra kietas bei turi mineralinių medžiagų, kurios kaupiasi ant ąsočio sienelių. Jas [...]

medine-lentele-130x110

Kai virtuvėje galime naudotis natūralaus medžio įrankiais, rodos, ir pagamintas patiekalas kur kas natūralesnis ir gardesnis, tiesa? Pjaustymo lentelių būna įvairių – iš medžio, iš plastiko, iš stiklo… Galima lažintis, kad Lietuvoje populiariausios ne kitokios, o medinės pjaustymo lentelės. Kadangi šias virtuvės pagalbininkes naudojame pjaustyti daugeliui įvairių skonių ir mikrobiologinės terpės produktų (šviežia mėsa, daržovės, vaisiai, [...]

Salotas, kaip ir kitas šviežas daržoves ir vaisius, būtina plauti dėl cheminių medžiagų naudojamų šiems produktams išlaikyti patraukliais ir šviežiais prekybos vietoje.     Keletas patarimų, kaip teisingai plauti ir nusausinti salotų lapus (špinatai, gražgarstė, kopūstas, salotos ir kt.):   1. Nuėmus viršutinius lapus, plauname salotas (jeigu lapai stambūs – po vieną lapą) po tekančiu [...]

Prekybos centrų lentynose sukrauta galibė rūšių miltų. Pagal ką mes juos renkamės? Pagal atpažįstamą pakuotę? Pagal didžiausią kainą? Pagal nurodytą rūšį, vildamiesi, kad „A” rūšis yra geriausia? Iš tiesų, reikėtų miltus rinktis pagal ant pakuotės nurodytą informaciją, tam, kad išsirinktume geresnės kokybės, tačiau ne pačius brangiausius miltus.   O kaip interpretuoti miltų etiketėse nurodytą raidžių [...]

Sausainiai

Galbūt pyragą iškepti ir paprasčiau, tačiau sausainių užtenka didesnei kompanijai, o ir vaikams jie labai patinka. Štai keletas (populiarių ir mažiau žinomų) paprastai įgyvendinamų sausainių receptų. Imbieriniai sausainiai – Kalėdoms (sausainių nuotrauka). Vos pašausite šiuos sausainius į orkaitę, namus užpildys Kalėdų aromatas. Trapūs ir aromatingi imbieriniai sausainiai – šventinio stalo klasika! Šokoladiniai sausainiai (nuotrauka). Žinoma, jeigu [...]

Dar vaikystėje tėvai mokė, kad reikia gerti daug pieno ir valgyti varškės, kad kaulai būtų stiprūs. Rekomenduojama kalcio paros norma yra apie 1000mg vyresniems kaip 20m. bei 1200mg vyresniems kaip 50m. amžiaus žmonėms. O ar kalcio, kurį gauname su maistu, yra pakankamai? Kad atsakytume į šį klausimą, turėtume žinoti, kurie maisto produktai yra kalcio šaltinis [...]

Skaidulinės medžiagos – angliavandeniai, kurių yra augaliniuose produktuose ir kurias žmogaus virškinimo trakte skaldo storosios žarnos mikroflora, o ne virškinimo fermentai.   Daugelis mokslinių tyrimų parodė, jog skaidulinės medžiagos gali būti labai naudingos žmogaus sveikatai: padėti sulieknėti, sumažinti storosios žarnos vėžio bei krūties vėžio riziką, pagerinti žarnyno mikroflorą ir kt.   Kokiame maiste yra skaidulinių [...]