Sudėtinės dalys abėcėlės tvarka A-Z
Kajeno pipiras - raudonojo pipiro porūšis, aštraus skonio pailgi vaisiai. Maistui naudojamos žalios bei džiovintos ir sumaltos aitriųjų pipirų ankštys: mėsos ir žuvies patiekalams ir užpilams pagardinti, suteikti aštraus skonio.
Kakava – tikrojo kakavmedžio sėklos, dar vadinamos kakavos pupelėmis. Iš šių pupelių pagaminti milteliai plačiai naudojami konditerijos gaminiams bei gėrimo, vadinamo taip pat kakava, gamybai.
Kalafioras - žiedinis kopūstas, daržovė. Maisto gamyboje naudojami švieži žiedai su žiedkočiais. Žiediniai kopūstai itin maistingi bei sakoma, kad turi antivėžinių savybių.
Kalakutiena - naminių vištinių paukščių mėsa. Kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, vitaminų (B, B6, PP), mineralų ir mikroelementų (magnio, cinko, geležies, fosforo). Kalakutiena puikiai tinka sveikai besimaitinančiam žmogui: 100 g krūtinėlių filė yra tik 1,4 proc. riebal....
Kalakutienos faršu dažniausiai vadiname maltą kalakutieną.
Kalakutienos kumpis - tai karšto rūkymo arba virtas kalakutienos kumpelis.
Kalendra — skėtinių šeimos vienmetis žolinis augalas stačiais viršuje šakotais stiebais (apie 50 cm) ir suskaidytais į daugelį siaurų skiltelių lapais. Lapai neretai naudojami kaip prieskonis salotoms, padažams, troškiniams pagardinti. Dėl eterinio aliejaus, esančio kalendros sudėt....
Kaliaropė - ropiniai kopūstai. Maistui naudojami ypač maistingi ropinių kopūstų lapai bei stiebagumbiai.
Kalmaras - Atlanto vandenyne paplitęs galvakojis. Maistui naudojama raumeninga kalmaro mantija.
Kaparėliai - dygliuotojo kapario krūmo (Capparis spinosa), daugiamečio augalo, žiedpumpuriai. Tik ką nuskinti kartūs ir aitraus skonio, kaparėliai specialiai ruošiami (džiovinami, marinuojami), kad vėliau patiekalamas suteiktų pikantiškumo. Kaparėliai ypač tinka lašišos, paukštienos....
Karambola - šilto klimato šalyse paplitęs traškus, agrasto skonį primenantis vaisius. Karambolos valgomos vienos, naudojamos desertams bei salotoms. Karambola turtinga vitamino C, provitamino A, mineralinių medžiagų.
Cukraus, sviesto ir grietinėlės (dalimis 4:1:2) desertas, gaminamas suverdant ingredientus. Pirmiausia ištirpinant puode cukrų, įdedant sviestą ir galiausiai grietinėlę.
Karis - prieskonių mišinys, kurio pagrindas ciberžolės šaknis.
Kava – iš kavos pupelių pagamintas, kofeino turintis gėrimas.
Kedro riešutai - pušinių šeimos medžio (Sibiro kedro) maistingi riešutai, kuriuose gausu vitaminų (B1, B2, B3, E ir kt.) bei mineralinių medžiagų (vario, kobalto, geležies, jodo).
Kefyras - tai surūgusio pieno produktas. Parduotuvėse jis parduodamas 1-4% riebumo. Tarp kefyro ir surūgusio pieno skirtumas tas, kad kefyras dažniausiai būna nuriebalintas, sumaišytas. Kefyre yra apie 3% baltymų, 1-4% riebalų, 4% angliavandenių. 100 g. kefyro yra apie 45 kcal.
Kepimo milteliai - tradicinės valgomosios sodos, naudojamos kepiniams kildyti, cheminis pakaitalas. Dažniausiai beskonis ir bekvapis, todėl skirtingai negu kildant su valgomąja soda - nesuteikiantis nepageidaujamo skonio ir kvapo.
Kiaulienos faršu dažniausiai vadiname maltą naminės kiaulės mėsą.
Kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų šaltinių. Baltymas yra aukštos maistinės vertės, pagal amino rūgščių kiekį bei įvairovę prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Suvartojus maistui kiaušinio baltymą, gaunama tik 17 kcal, visai negaunam....
Kininis kopūstas - kopūstas, kurio gūžė atvirkščiai kiaušiniška, o lapai statūs, link stiebo kietėjantys ir stambėjantys. Kopūstas (žali lapai) daugiausiai naudojamas salotoms.
Kininis litis - pietryčių Azijoje paplitęs vaismedis, brandinantis vaisius raudonu minkštimu, gaubiančiu nevalgomą sėklą. Minkštimas primena braškės, arbūzo ir vynuogių skonį. Ličiuose gausu vitamino C ir vario.
Kivis - vijoklinio augalo vaisius ruda plaukuota odele ir žaliu minkštimu. Kivių dedama į daržovių salotas ar tyres, ledus, iš vaisių verdama uogienė, džemas, želė, gaminami kokteiliai ir gėrimai. Kiviuose gausu vitamino C, kalio ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
Klevų sirupas gaunamas pakaitinus klevų sulą ir išgarinus vandenį. Klevų sula renkama iš tam tikros klevų rūšies. Puikus pagardas blynams, ledams, jogurtui. Klevų sirupas naudojamas kaip cukraus pakaitalas šaltiems bei karštiems gėrimams, konditerijoje. Labai pagardina salotų užpil....
Kmynai - salierinių šeimos prieskoninis augalas, kurio sėklos plačiai naudojamos medicinoje ir maisto ruošoje: kepant duoną, rauginant daržoves, ruošiant mėsą ir kt.
Smulkitas kokoso riešuto minkštimas. Dažnai naudojamas kepinių įdarui ir puošybai.
Kokosų pienas - skystis iš tarkuotų kokoso riešuto minkštimo. Kokosų pienas apdirbamas pramoniniu būdu atskiedžiant 100% kokosų pieną vandeniu.
Kojakas - brendis, gaminamas Prancūzijos Konjako (Cognac) miesto apylinkėse, laikantis griežtų reikalavimų: - Gėrimas turi būti pagamintas griežtai apibrėžtame Cognac regione, ne mažiau 90 % turi sudaryti Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard veislių vynuogių; - Vyno spiritas, iš ku....
Konservuoti ananasai - dažniausiai tai savose sultyse konservuoti ananaso gabalėliai.
Kopūstas - lapinis augalas, kurio lapai sudaro gūžę. Iš kopūstų ruošiamos salotos, sriubos, naudojamos įvairių patiekalų gamyboje. Maistingosios medžiagos susikaupusios lapuose: vitaminai A, B1, B2, C, riebalai, angliavandeniai ir kt.
Krabų lazdelės - pramoniniu būdu iš žuvų sūrimio gaminamas produktas. Surimiui naudojamos nebrangios baltos jūrų žuvys - ledjūrio menkės, stauridė, jūrų lydekos, kurių mėsa smulkiai malama ir plaunama šaltu vandeniu iki baltos masės, iš kurios pašalinus vandenį, gaunamas sūrim....
Krakmolas - netirpūs šaltame vandenyje, balti, grūdėti milteliai, kurių šaltinis - bulvės, grūdai. Krakmolas yra angliavandenis, naudojamas įvairiems patiekalams, kaip pavyzdžiui cepelinai, apkepta mėsa, žemaičių blynai ir kt.
Krevetės - tam tikras vėžiagyvių infrabūrys, paplitusios viso pasaulio vandenyse. Krevetėse gausu kalcio, jodo, proteino. Krevetės verdamos, kepamos, skrudinamos ar kepamos ant grotelų.
Kriaušės - saldūs vaisiai, kuriuose gausu įvairių vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų komponentų bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Kriaušės naudojamos (be luobelės) salotoms gardinti, džemams, vaisių kokteiliams ir gėrimams.
Kukurūzai - vienmetis augalas, kurio vaisiai - stambūs, pliki, apvalūs grūdai naudojami maisto gamybai. Labai dažnai kukurūzų vaisia naudojami salotoms, įdarams (kimštai vištai ar kitiems mėsos patiekalams), troškiniams.
Kukurūzų dribsniai – saldūs kukurūzų kruopų traškučiai. Maistingi, tačiau neturintys savyje riebalų, dribsniai yra labai populiarus pusryčių produktas, valgomas su pienu arba jogurtu.
Kmyninis kuminas - salierinių šeimos žolinis augalas, kurio sėklos dėl išskirtinio ir stipraus aromato naudojamos patiekalams gardinti: daržovių patiekalams, troškiniams, sriuboms, salotoms ir užkandžiams. Maltos kumino sėklos - dažnai sutinkama prieskonių mišinių sudedamoji dalis.
Kumpis - šlaunies, kulšies mėsa (rūkyta, vytinta).
Kvietinės kruopos - šlifuoti kietieji kviečiai. Kvietinės kruopos yra smulkios, įvairių dydžių ir netaisyklingų formų kviečių gabalėliai.