Sudėtinės dalys abėcėlės tvarka A-Z
Majonezas - tirštas šaltas padažas, gaminamas iš vandens, (augalinio) aliejaus ir kiaušinių ar jo produktų.
Makaronai - tai gaminiai iš miltų, vandens ir kitų produktų bei prieskonių mišinio. Makaronai valgomi prieš tai juos termiškai apdorojus (paprastai dedami į verdantį vandenį ir verdami apie 15-20 min.).
Malti džiūvėsiai - tai sumalti dažniausiai baltos duonos / bulkos džiūvėsiai, naudojami maisto ruošai.
Malti pipirai - tai namuose arba pramoniniu būdu sumalti kvapieji/juodieji pipirai.
Mandarinas - mandarininio citrinmedžio vaisius.
Mangas - indinio mango vaisius, saldaus, aštroko skonio ir sodraus aromato. Mangai valgomi švieži, dedami į desertus, šerbetus, tortus, uogienes, iš mangų spaudžiamos sultys, plakami kokteiliai. Manguose gausu vitaminų A, C, B6 bei dietinių skaidulų.
Manų kruopos - Manų kruopos – 0,25–0,75 mm skersmens dalelėmis malti kviečių grūdai. Manuose yra daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, natrio, fosforo, vitaminų B1 ir B2, PP. Daugiausiai angliavandenių – 75 proc. tačiau turi mažai ląstelienos – 0,2 pro....
Marcipanų masė - tai skanėstas iš migdolo riešutų ir cukraus pudros, naudojamas desertiniams patiekalams pagardinti ir papuošti.
Medus – saldus ir tąsus skystis, kurį bitės gamina iš žieduose esančio nektaro. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.
Melisos - tai mėtų šeimos augalai, pasižymintis gaiviu citrusinių vaisių aromatu. Kaip prieskoninė žolelė melisa puikiai tinka žuvies, vištienos, vaisių patiekalams pagardinti, taip pat dažnai naudojama vasaros gaiviesiems gėrimams.
Mėsainių bandelės - kvietinių miltų, vandens, mielių ir cukraus kepinys. Tai pusiau perpjautos bandelės (dažnai apibarstytos sezamais), paruoštos mėsainius gaminti namuose.
Midijos - dvigeldžiai moliuskai, kuriuose gausu baltymų, mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) ir vitaminų А, В1, В2, В6, С. Midijos valgomos ir gyvos (apšlakstytos citrinos sultimis), ir termiškai apdorotos, dažniausiai patroškintos savose sultyse.
Mielės arba kepimo mielės naudojamos kulinarijoje įvairioms kepinių tešloms kildinti: pyrago, blynų, kibinų ir kt.
Migdolai - kaulavaisis, kuriam subrendus, žievelė prasiskėčia ir išleidžia reišutą. Migdolo riešutuose gausu riebiųjų rūgščių, vitamino E, vitamino C, kalcio ir kitų naudingų maisto medžiagų.
Migdolų aromatas - kvapioji medžiaga, skirta kepiniams pagardinti.
Migdolų drožlės - tai smulkinti migdolo riešutai be luobelės. Drožlės dažniiaiusiai naudojamos kepiniams ir desertams pagardinti, kadangi riešutų nebereikia smulkinti. Drožlėse kaip ir migdolo riešutuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Migdolų pienas - tai maltų migdolo riešutų ir vandens mišinys. Receptas: 1 stiklinę migdolo riešutų išmirkome per naktį ir ryte elektriniu smulkintuvu susmulkiname kartu su 1 stikline vandens bei nukošiame. Taip paruoštą migdolų pieną laikome šaldytuve ne ilgiau kaip 2 paras.
Migdolų sviestas - sviestas gaminamas iš migdolo vaisiaus branduolių, kuriuose gausu proteinų, antioksidantų bei vitamino D.
Miltai – maisto ingredientas, pagrindinė kepinių sudedamoji dalis, gaminama, permalant grūdus. Miltuose gausu angliavandenių, ypač – krakmolo, šiek tiek baltymų ir cukrų, ląstelienos.
Moliūgas - vienmetis žolinis augalas, vedantis maisto ruošoje naudojamus agurkvaisius (renkami rudenį, prieš šalnas). Moliūgų šeimai priklauso šios kultūrinės rūšys: patisonas, cukinija, agurotis ir kt.