Sudėtinės dalys abėcėlės tvarka A-Z
Šafranas - brangus prieskonis, gaunamas iš daržinių krokų purkos.
Saldžiosios bulvės - daugiamečio vijoklinio augalo šakniagumbiai, plačiai naudojami maistui: kepti, virti, kaip įdaras ir kt. Vertinamos už tai, kad paprastųjų bulvių kaloringumą viršija iki 1,5 karto.
Saldžiosios paprikos milteliai - tai mažiausiai aitrių, tarp visų paprikų, milteliai, naudojami kaip prieskonis salotoms, troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams.
Salieras - prieskoninė daržovė, kurios lapai ir stiebai naudojami maistui ruošti - valgomi žali, virti, kepti, troškinti (adažams, sriuboms, mėsos ir žuvų patiekalams). Salieruose gausu kalio, natrio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, C, karotino.
Šampanu vadinamas putojantis vynuogių vynas, pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje.
Sausainiai - nedideli miltų, sviesto ir kitų ingredientų saldūs kepiniai, kurie labai tinka prie arbatos.
Salotos - lapinė sėjamoji salota yra vienmetis žolinis augalas. Lapai šviesiai žalios spalvos, sultingi, gajūs. Salota sėjama kaip daržovė, lapai naudojami maistui bei medicijoje.
Serbentų uogienė - raudonieji arba juodieji serbentai suvirti su cukrumi ir užkonservuoti žiemai.
Sezamo sėklos - maistingos Sezamo augalo sėklos, plačiai naudojamos maisto pramonėje: aliejui, prieskoniams, padažams. 100 g sezamo sėklų gali būti net iki 60 g riebalų, po 20 g baltymų ir angliavandenių.
Silkė - viena gausiausių žuvų rūšių pasaulyje. Labai dažnai skilė marinuojama bei naudojama salotoms. Tradicinių švenčių metu ant stalo visuomet rasime patiekalų su silke.
Sluoksniuota tešla - tešla iš miltų, vandens, druskos ir riebalų (sviesto arba margarino). Prėska tešla itin plonai kočiojama ir lankstoma su riebalų mišiniu. Termiškai apdorojant, atsiskiria plonyčiai tešlos sluoksniai, tešla smarkiai išsipučia.
Slyviniai pomidorai - mažavaisiai pomidorai, kur kas saldesni nei didieji. Labai dažnai naudojami salotoms, picoms, padažams ruošti, rečiau - džiovinimui.
Slyvos - slyvų augalo kaulavaisiai su sultingu apyvaisiu. Šviežios slyvos laikomos dietiniu produktu, kuris palengvina virškinimą ir suteikia geros nuotaikos ir energijos. Jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Šviežios slyvos dažniausiai naudojamos desertams bei salotoms.
Valgomoji soda - natrio ir angliarūgštės druska. Valgomoji soda naudojama kepiniams kildyti.
Sojos padažas - tamsus, dažantis padažas, gaminamas iš sojos pupelių, vandens, cukraus, druskos, miltų, grybų ekstrakto, prieskonių.
Šokoladas – konditerijos gaminių ingredientas, pagamintas iš fermentuotų skrudintų maltų kakavos pupelių, riebalų ir pasaldintas cukrumi (dažniausiai). Maistiniame šokolade naudojamos ir kitos sudėtinės dalys.
Šokoladas SNICKERS - pieninio šokolado batonėlis su žemės riešutų, karamelės ir nugos įdaru.
Sorų kruopos - tikrosios soros augalo vedamos kruopos, kuriose gausu amino rūgščių, krakmolo, baltymų, riebalų, ląstelienos (1%), mineralinių medžiagų bei vitamino B1.
Spagečiai - ilgi ploni makaronai, dažniausiai parduodami džiovinti. Ruošiami sudedant juos į verdantį pasūdytą vandenį. Valgomi su šaukštu ir šakute.
Spanguolės - rutuliški visžalio augalo vaisiai, prinokstantys rugpjūčio pabaigoje. Spanguolės vartojamos šviežios, virtos ir džiovintos maistui, vaistams.
Špinatai - daržovė, kurios jauni lapai naudojami maistui. Špinatuose gausu baltymų, vitaminų C, B1, B2, P, folio rūgšties ir karotino, jodo, mineralinių druskų.
Sushi ryžiai - specialūs trumpagrūdžiai ryžiai, skirti gaminti suši.
Sutirštintas (kondensuotas) pienas gaminamas iš dehidratuoto karvės pieno ir cukraus. Pirmiausia iš pieno pašalinama apie 60 proc. vandens, tuomet jis gausiai saldinamas. Tiršta ir saldi masė tinkamai užkonservuota turi ilgą saugojimo laikotarpį.
Sviestas – pieno produktas, gaminamas išsukant grietinę ir atskiriant vandenį. Sviestas dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti.
Valgomasis svogūnas - česnakinių šeimos augalas. Maistui vartojami svogūno laiškai ir šakniavaisiai - žali, virti, marinuoti ir kiti. Svogūnas yra turtingas vitamino C, ypač naudingi organizmui žali laiškai, kuriuose vitamino C daugiausiai. Iš svogūno laiškų ruošiamos salotos, tinka....
Svogūnų laiškai - valgomojo svogūno lapai. Juose gausu mikroelementų cinko, fosforo, kalio. Valgomi žali arba džiovinti, tinka gardinti sriubas, košes, salotas, žuvies ar mėsos patiekalus.