Maisto priedai abėcėlės tvarka A-Z

Dažikliai. Būtina vengti. Vengti alergiškiems, sergantiems astma ir netoleruojantiems aspirino. Savybės: Raudonas. Dirbtinis azodažiklis. Naudojamas: Saldumynuose, gėrimuose, sūrių apvalkaluose. Kai kuriose šalyse uždraustas.

Dažikliai. Pavojingas. Savybės: Mėlynas. Dirbtinis. Naudojamas: Gėrimuose, margučių dažuose, saldumynuose. Gali sukelti vėžinius susirgimus. Kai kuriose šalyse uždraustas.

Dažikliai. Pavojingas. Savybės: Rudas. Natūralus dažiklis. Gaunamas kaitinant cukrų su rūgštimis ir šarmais. Naudojamas: Kepiniuose, gėrimuose, desertuose, padažuose, gatavuose gėrimuose, austrių ruošoje, vaisiuose, konservuotuose padažuose, aluje, viskyje, biskvituose, sojoje, marinatuose.

Dažikliai. Nepavojingas. Savybės: Oranžiniai raudonas kvapiųjų ir dažomųjų junginių derinys (natūralus augalinis dažiklis), iš paprikos ekstrahuotas aliejais arba leidžiamais tirpikliais. Gaminamas ir sintetinis.

Antioksidantai ir konservantai. Būtina vengti. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Savybės: Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties junginys.

Antioksidantai ir konservantai. Nepavojingas. Gali būti genetiškai modifikuotas. Savybės: Iš krakmolo, panaudojant bakterijas, pagaminta rūgštingumą reguliuojanti ir konservavimo medžiaga. Kaitinant ir fermentuojant angliavandenius iš pieno išrūgų, bulvių, kukurūzų. Naudojamas: Kaip natūrali pieno rūgštis ilgina tinkamumo trukmę rūgščioje terpėje: majonezo, padažų, užpilų, marinatų, taip pat sudėtinė duonos rūgštinimo medžiaga kaip natūralaus raugo pakaitalas.

Antioksidantai ir konservantai. Būtina vengti. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Gali būti genetiškai modifikuotas. Savybės: Dirbtinis konservantas, natūraliai aptinkamas sūriams bręstant. Naudojamas: Neleidžia susidaryti pelėsiams ant duonos, sausainių ir fasuotų kepinių. Propiono rūgštis ir jos dariniai Vokietijoje, Šveicarijoje ir Austrijoje buvo uždrausti kaip nereikalingi ir gadinantys skonį, dabar ES šalyse ją vėl leidžiama vartoti.

Antioksidantai ir konservantai. Pavojingas. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Gali sukelti skrandžio ir odos dirginimą, neleidžiamas maisto produktuose kūdikiams ir mažiems vaikams, nes jie turi tendenciją sukelti kraujotakos sutrikimus. Savybės: Dirbtinis antioksidantas. Anksčiau buvo gaunamas iš daug rauginių medžiagų turinčio juodojo riešuto, gali sukelti alergijas. Naudojamas: Vengtinas kosmetikoje. Saugo riebalus nuo apkartimo, yra plačiai Naudojamas. [...]

Emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai. Nepavojingas. Gali būti genetiškai modifikuotas. Gaunamas iš naftos produktų. Savybės: Algino rūgšties propilenglikoalginato junginys.

Emulsikliai, stabilizatoriai, tirštikliai. Nepavojingas. Savybės: Natūrali stingdanti ir tirštinanti medžiaga.