Dažikliai

Kas yra maisto dažikliai?

 

Dažikliai yra maisto priedai, kurie patys arba sąveikaujant su maisto medžiagomis padeda perteikti spalvą.

 

Kaip gaunami maisto dažikliai?

 

Paprastai dažikliai gaunami iš maisto produktų ir kitų natūralių žaliavų: fizikiniu (ar cheminiu) būdu išgaunami pigmentai su maistinėmis ar aromatinėmis savybėmis (iš daržovių, vaisių, žolelių). Maisto dažikliai taip pat gaminami dirbtiniu būdu.

 

Kokiais tikslais dažikliai naudojami maiste?

 

Dažikliai, kaip maisto priedai, dažniausiai naudojami maisto pramonėje:

– Kompensuoti spalvos praradimą dėl neigiamo šviesos, oro ir temperatūros, drėgmės ir laikymo sąlygų poveikio;
– Koreguoti natūralias spalvas;
– Papildyti natūralias maisto produkto spalvas;
– Suteikti spalvą bespalvėms maisto medžiagoms.

 

Be dažiklių margarinas nebūtų geltonas, o karameliniai ledai nebūtų šviesiai rudi. Maisto dažikliai dažniausiai naudojami daugelyje: saldumynų, užkandžių, užtepų, sviesto produktų, gaiviųjų gėrimų, džemų, pudingų ir kt. produktų gamyboje.

 

Kaip skirstomi dažikliai?

 

– Natūralūs dažikliai: pigmentai, išgaunami iš natūralių šaltinių: daržovių, mineralų. Gavyba brangi, linkę perduoti ne tik spalvos bet ir skonio savybes maisto produktams. Keletas natūralių maisto dažiklių pavyzdžių: Anatas E160b, Chlorofilai E140, Karmino rūgštis E120, Burokėlių raudonasis E162 ir kiti.

– Sintetiniai (dirbtiniai) dažikliai: naudojami nes gali suteikti ryškias spalvas, gavyba yra mažiau brangi, galima daug paprasčiau sumaišyti su kitomis maisto medžiagomis ir neperduoda joms skonio savybių. Sintetinių maisto dažikliai skirtingai vertinami kiekvienoje šalyje, atliekamos mokslinės studijos dėl kiekvieno jų galimo neigiamo efekto sveikatai. Dirbtinių maisto dažiklių pavyzdžiai: Riboflavino-5-fosfatas E101a, Tartrazinas E102, Chinolino geltonasis E104, Geltonasis E107, Alura raudonasis E129.

 

Be šio skirstymo, dažikliai taip pat skirstomi į tirpius vandenyje (miltelių, granulių, skysčių arba kita specialiosios paskirties forma naudojami gėrimuose, sausuose mišiniuose, kepiniuose, saldumynuose, pieno produktuose, naminių gyvūnėlių maisto produktuose ir kt.) bei tirpius riebaluose (gaminami derinant dažus su druskų junginiais, naudojami produktuose, kurių sudėtyje yra riebalų arba mažai drėgmės: dengtos tabletės, tortai ir mieliniai kepiniai, kramtomosios gumos ir kt.).

 

Šaltiniai: