Kas yra maisto priedai?

Mes mėgaujamės gamindami namuose: kepame duoną, pyragus, gaminame vyną ir alų, valgomuosius ledus ir kt. maisto produktus ir patiekalus. Tačiau dauguma maisto produktų, kuriuos kas dieną suvartojame, yra pagaminti pramoniniu būdu ir perkami iš parduotuvės.

 

Skaniausias maistas ruoštas namuose ir žinoma, tokį maistą mes stengiamės valgyti kuo šviežesnį. Tuo tarpu pramoniniu būdu gaminami maisto produktai turi būti patiekti į parduotuves ir laikomi jose iki juos nupirksime. Tuo būdu maisto produktai turi išlaikyti savo skonio, išvaizdos, aromato savybes kur kas ilgiau nei namuose paruoštas maistas. Taigi maisto priedai padeda maisto produktams išlikti šviežiems, išlaikyti spalvą, skonio ir kitas savybes tiek gamybos, tiek transportavimo ir laikymo metu.

 

Maisto priedai – maisto produktų sudedamoji dalis (nevartojama kaip atsiras maisto produktas), naudojama pagal jų gamybos, perdirbimo, ruošimo, pakavimo, transportavimo ar saugojimo technologiją.

 

Pagrindinės maisto priedų funkcinės grupės yra:
Dažikliai skirti išsaugoti atstatyti maisto produktų spalvą. Dažniausiai tai preparatai, gauti iš maisto produktų ir kitų valgomų natūralių gamybos žaliavų, išgaunant maistinių ar aromatinių sudedamųjų dalių pigmentus;

Saldikliai skirti pasaldinti maisto produktus arba maisto medžiagas;

Konservantai skirti kuo ilgiau išlaikyti maisto produktus šviežius, saugojant juos nuo mikroorganizmų (dauginimosi) sukeliamo gedimo;

Antioksidantai skirti kuo ilgiau išlaikyti maisto produktus šviežius, sukuriant nepalankią terpę maistui oksiduotis (riebalų gaižumas, spalvos pakitimai);

Stabilizatoriai skirti išlaikyti pastovią fizinę bei cheminę maisto produkto pusiausvyrą (padeda išlaikyti dviejų ar daugiau tarpusavyje nesimaišančių medžiagų vienalytiškumą produkte);

Emulsikliai skirti išlaikyti pastovią vandens ir riebalų pusiausvyrą maisto produktuose).

 

Maisto priedų naudojimą Lietuvoje reglamentuoja Europos Sąjungos teisės aktai, pagrįsti daugiamečiais specialistų stebėjimais bei tyrimais. Teisės aktų nustatyta, kad visi maisto priedai turi būti pažymėti produkto etiketėje „E“ raide bei priedo numeriu. Teisės aktų taip pat nustatyta, kad maisto priedai negali būti naudojami maisto produktuose, skirtuose kūdikiams ir mažiems vaikams, išskyrus konkrečius nurodytus atvejus.

 

Visi maisto priedai pateikti šioje lentelėje ››;

 

Šaltiniai: