Klasikinio Vinaigrette padažo receptas

Vinaigrette padažas

Ingredientai:

Gaminimas:

Šis tradicinis prancūziškas (angl. Vinaigrette) padažas – tai tiesiog acto ir aliejaus emulsija (mišinys), pagardinta svogūnu, druska ir garstyčiomis, kurios šiuo atveju naudojamos ne tik skoniui suteikti, bet ir kaip rišamoji medžiaga.

  1. Į nedidelį dubenėlį pilame nepilnus 1,5 v. šaukšto (raudono) vyno acto, pilnus 3 šaukštus alyvuogių aliejaus, šaukštą mėgstamo aštrumo garstyčių padažo, žiupsnelį druskos bei žiupsnelį maltos džiovintos paprikos.
  2. Viską gerai išplakame iki visi ingredientai susimašys. Padažas turėtų sutirštėti – paragaujame: skonis turėtų būti tiek sūrus, tiek aštrus, tiek saldus. Nei vienas iš juntamų skonių neturi būti dominuojantis. Galop suberiame smulkintą raudonąjį svogūną.

Padažas tiks tiek salotoms pagardinti (tik jas būtinai prieš tai reikia gerai nusausinti), tiek prie vištienos patiekalų (kepsnelių, orkaitėje keptos vištienos ir pan.). Tik nepamirškime, kad per laiką aliejus ir actas atsisluoksniuoja, todėl derėtų iš anksto paruoštą užpilą šaldytuve laikyti ne ilgiau kaip 2-3 dienas, o prieš užpilant ant patiekalų dar kartą gerai suplakti.

 

Pvz. prie vištienos:

Vištiena su Vinaigrette padažu