Kalėdiniai sausainiai su pistacijomis ir spanguolėmis

Kalėdiniai sausainiai

Ingredientai:

Gaminimas:

Artėjant didžiosioms metų šventėms, vis dažniau žvalgomės į receptų užrašus, tiesa? 🙂 Ką gaminsime, kokius patiekalus dėsime ant šventinio Kalėdų stalo. O kokiais kepiniais pradžiuginsime artimuosius? Šiandieną ruošiame netradicinius sausainėlius, kurie ne tik papuoš šventinį stalą, bet ir puikiai tiks nusinešti į svečius, pavaišinti gimines, draugus ir klegas.

  1. Pirmiausia beriame džiovintas spanguoles (pirmiau nuplikome karštu vandeniu), lukštentas pistacijas bei rudąjį cukrų į smulkintuvo indą. Uždengiame ir smulkiname lėta eiga, kol masė ims mestis į gumulus. Labai susmulkinti nereiki, tik tiek, kad nebūtų sunku naudoti kaip įdarą.
  2. Paruošiame sausainių tešlą. Kambario temperatūros sviestą išsukame su cukrumi (1,5 stiklinės) iki purios masės (apie 2 min. šaukštu). Supilame dviejų kiaušinių plakinį, beriame žiupsnelį druskos – viską dar kartą išplakame. Miltus sumaišome su kepimo milteliais ir dalimis, vis pamaišant, suberiame į tešlą. Kai pastaroji nepaklus maišymui šaukštu, imame ir baigiame minkyti rankomis. Perskiriame tešlą pusiau, suformuojame iš jos keletą rutulių ir dedame į šaldiklį, atvėsti (1 h).
  3. Išėmus tešlą iš šaldiklio, leidžiame 1 min. atsigauti, tuomet dedame vieną iš rutulių ant miltais pabarstyto sviestinio popieriaus, uždengiame kitu sviestinio popieriaus sluoksniu ir kočėlu iškočiojame tešlą iki 0,5 cm storio lakšto (reikės vis pabarstyti ir viršutinį sluoksnį miltais, kad tešla nepriliptų prie sviestinio popieriaus). Apvalaus blyno kraštus apipjaustome ir dedame tešlos perteklių taip, kad iškočiojus gautume keturkampį. Ant šio keturkampio paskirstome pusę mūsų pagaminto spanguolių ir riešutų įdaro. Kruopščiai susukame lakštą į vyniotinį, apspaudžiame kraštus. Su antruoju tešlos rutuliu padarome taip pat. Abu vyniotinius dedame į šaldiklį atšalti 4 valandoms ar per naktį.
  4. Įkaitiname orkaitę iki 190 °C. Išimame vyniotinius iš šaldiklio,  aštriu peiliu supjaustome į 0,5 cm storio riekutes. Jas paskirstome kepimo formoje ant sviestinio popieriaus ir kepame orkaitėje apie 8-10 min., kol įgaus aukso atspalvį. Iškepus leidžiame atvėsti kepimo formoje.

Gero apetito!