Šaltienos receptas – ne tik šventėms

Šaltienos receptas

Ingredientai:

Gaminimas:

Mano seneliai savame ūkyje augina kiaulaites. Nežinau, kaip Jūsų seneliai, tačiau maniškiai kiaulaitę paskersti kviečia kaimo budelį dukart per metus: prieš šv. Kalėdas ir prieš šv. Velykas. Taigi, garsiai svarstau, ar šaltiena iš tiesų yra šventinis patiekalas, ar tiesiog šventinės aplinkybės (skerdiena) lemia, kad būtent šaltieną dažniau valgome per didžiąsias metų šventes? Artėjant vienai iš šių švenčių, pasikartojame patikrintą receptą.

 

Kaip žinome, šaltiena verdama iš kiaulės kūno dalių, turinčių daug kremzlinio audinio – kojų, knyslės, ausų, uodegos. Kad šaltiena būtų skanesnė, papildomai dedama liesos mėsos. Šiam receptui panaudosime: 1 kg kiaulės kojų, 200-300 g kulniukų/uodegyčių, 500 g liesos kiaulienos (kumpis) bei 1 vnt. vištienos ketvirtį.

  1. Pirmiausia nuplauname mėsą ir pašaliname šerelius, plaukelius. Pamerkiame šaltame vandenyje pamirkti apie 1 h. Sudedame mėsą į puodą, įpilame vandens, kad apsemtų mėsą ir dedame ant kaitros virti.
  2. Po valandos virimo, nugraibome susidariusias putas bei pagardiname sultinį: dedame keletą česnako skiltelių, svogūną padalintą ketvirčiais, beriame žiupsnelį druskos ir šviežiai maltų pipirų, dedame keletą lauro lapų, morkas.
  3. Dar po valandos, nupilame sultinį į atskirą dubenį. Mėsytę nuimame nuo kaulų, susmulkiname. Susmulkiname morkas. Išmetame lauro lapus ir svogūno kevirčius. Perkošiame sultinį, kad neliktų smulkių kaulelių. Mėsą bei morkas užpilame sultiniu, išmaišome. Šaltieną išpilstome į dubenėlius, padedame atvėsti ir tuomet į šaldytuvą – iki galo sustingti.
  4. Šaltieną valgome su bulvėmis. Prie šaltienos tinka majonezas ir krienai. Gero apetito!