Portugališka Velykų duona

Portugaliska Velyku duona

Ingredientai:

Gaminimas:

Portugalai, kaip ir daugelis krikščioniškų šalių, kepa Velykų duonelę su virtais kiaušiniais ir sukryžiuotu papuošimu duonelės viršuje. Šalyje paplitusios kelios duonelės versijos, šiaurės regione – būtent ši, su pankolių sėklomis (receptui naudosime 1 a. šaukštelį trintų pankolio sėklų).

  1. Išverdame keturis kiaušinius (galime virti ir svogūnų laiškuose, kad kiaušiniai įgautų rudą spalvos toną).
  2. Ketvirtyje stiklinės šilto pieno įmaišome šaukštą cukraus. Suberiame du pakelius sausų mielių (14 g), išmaišome ir paliekame 5-10 min. šiltai, kol susidarys putėsiai.
  3. Tuo metu dideliame dubenyje kartu sumaišome birius ingredientus: miltus, trintas pankolių sėklas, druską. Mišinio viduryje padarome duobutę, į ją supilame mielių mišinį, taip pat kambario temperatūros sviestą, likusį pieną bei cukrų. Išplakame 3 kiaušinius (prieš tai vieną baltymą atskiriame – reikės tolesniuose žingsniuose), supilame į dubenį su tešla.
  4. Stalo paviršių pabarstome miltais ir perkėlę ten tešlą minkome (10 min.) iki taps vientisa ir elastinga. Dubenį ištepame alyvuogių aliejumi, dedame ten tešlą bei apverčiame keletą kartų. Uždengiame dubenį plastikine plėvele, padedame šiltame kambaryje, kad iškiltų (tešlos turėtų dvigubai padaugėti per 1,5 val.).
  5. Įkaitiname orkaitę iki 200 °C. Išimame tešlą iš dubens ant stalo (pabarstyto miltais), leidžiame tešlai “pailsėti” keletą minučių. Ištepame kepimo formą alyvuogių aliejumi. Atidedame pusę stiklinės tešlos. Likusią dalį dedame į kepimo formą kaip suplotą rutulį. Įspaudžiame keturis virtus kiaušinius į tešlą.
  6. Iš atskirtos tešlos suformuojame ilgą virvutę. Ją išdaliname į 8 lygias dalis ir sukryžiuojame ant kiekvieno įspausto kiaušinio. Aptepame duonelės paviršių kiaušinių baltymo plakiniu ir po keleto minučių pašauname į orkaitę. Kepame apie 40 min. kol duonelės paviršius įgaus aukso atspavį. Iškepus leidžiame atvėsti (palaipsniui, gali būti atvertoje orkaitėje).

Duonelės recepto nuotraukos.

Portugališka Velykų duonelė

 

Portugališka Velykų duonelė (riekė)