Tirpstantis burnoje moliūgų pyragas

Moliūgų pyragas

Ingredientai:

Gaminimas:

  1. Jau ne kartą rašėme, kad gero pagrindo taisyklė vadinama 3 – 2 – 1: reikalingos 3 dalys miltų, 2 dalys sviesto ir 1 dalis atšaldyto vandens. Vieną stiklinę miltų (125 g) suberiame į dubenį, beriame žiupsnelį druskos ir šaukštą rudojo cukraus, įtarkuojame 1/3 stiklinės (80 g) sviesto. Rankomis ištriname tešlą iki šlapio smėlio bei dedame tešlą 10 min. į šaldytuvą. Tuomet į šią tešlą įpilame 4-5 šaukštus ledinio vandens (palaikyto 10 min. šaldiklyje). Tešlą ranka išminkome iki vientisos masės, išklojame ja kepimo formos (apie 22-25 cm. skersmens) dugną, užriečiame kraštelius. Šakute subadome išklotą pagrindą ir padedame į šaldytuvą kartu su kepimo forma (15-20 min.).
  2. Tuo metu nuplauname šviežią moliūgą, atriekiame apie 800 g bendro svorio dalį, suraikome į skilteles (išimtais sėklalizdžiais) ir  šias išrikiavę kepimo formoje, kepame orkaitėje 180°C temperatūroje  apie 20-30 min. Tuomet minkštimą atskiriame nuo moliūgo žievės ir trintuvu pertriname iki vientisos masės (turite gauti apie 2 stiklines tyrės). Į dar šiltą moliūgo masę supilame stiklinę cukraus, kad ištirptų.
  3. Tuomet išimame moliūgų pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir dedame į orkaitę kepti 10 min.
  4. Grįžtame prie moliūgų pyrago įdaro. Į moliūgų tyrės ir cukraus masę beriame prieskonius (smulkintą imbierą, trintuvėje sutrintus arba maltus gvazdikėlius ir čili pipirą (tik po žiupsnelį), cinamoną, žiupsnelį druskos ir maltų pipirų), pilame 1/4 stiklinės pieno (50 ml), 1 stiklinę grietinės (200 g), šaukštą krakmolo (standumui). Viską gerai išmaišome. Tuomet supilame beveik visą (t.y. 90%) trijų kiaušinių plakinį, įdarą dar kartą kruopščiai permaišome.
  5. Išimame pyrago pagrindą iš orkaitės, į vidurį supilame moliūgų pyrago įdarą, pyrago pagrindo kraštelius aptepame kiaušinio plakiniu (likusiais 10%), kad nesudegtų. Kepsime 60 min. iki 190°C įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas dailiai įrus. Jeigu pyrago pagrindo krašteliai labai išsikišę, jų nedengia įdaras, tuomet po 10 min. kepimo juos reikėtų papildomai uždengti aliuminio folija, kad nesudegtų.
  6. Iškepusį pyragą prieš valgant atvėsiname bent keletą valandų. Visiškai atvėsusį laikome šaldytuve. Skanaus!

Recepto nuotraukos:

Šokoladinio pyrago pagrindas

 

Triname gvazdikėlius, čili, pipirus

 

Pravėsęs moliūgų pyragas