Sriubos receptas: rusiški barščiai su mėsa

Rusiškų barščių receptas

Ingredientai:

Gaminimas:

Neretai tenka aplankyti kitas Baltijos valstybes – Latviją ir Estiją. Čia gyvena daugiau rusakalbių žmonių, galbūt dėl to ir patiekalai šiek tiek skiriasi. Pavyzdžiui, cepelinų daugiau niekur kitur (nei Lietuvoje) nemačiau. O štai rusiškų barščių sriubos su mėsa – ragavau tiek Latvijoje, tiek Estijoje. Sriuba (kuri yra tarsi įvairių daržovių šiupinys su mėsa) labai patiko: sodraus skonio ir soti. Kaip kur šią sriubą verda su dešrelėmis, kaip kur su jautiena ar kiauliena, tačiau pagrindiniai ingredientai kartojasi tokie pat: burokėliai, kopūstas, rauginti agurkai, svogūnas…. Galbūt šis barščių sriubos receptas taps populiaresnis ir Lietuvoje!

  1. Į didelį (4-5l) puodą įpilame apie 2.5 l šalto vandens, dedame ant kaitlentės (vidutinė kaitra). Nuplauname jautieną po šaltu vandeniu, supjaustome nedideliais gabalėliais ir suberiame į puodą. Užvirus, nugraibome susidariusias putas. Verdame ne mažiau kaip 80 min. ant silpnos kaitros (lengvas virimas). Aš tap pat pagardinau sultinį džiovintais grybais.
  2. Tuo metu, kol verda jautiena ir jautienos sultinys kunkuliuoja puode, pasiruošiame likusius ingredientus. Susmulkiname svogūną, sutarkuojame šviežius burokus, morką ir raugintus agurkus supjaustome griežinėliais, kopūstą supjaustome pailgais šiaudeliais, o bulvę – kubeliais.
  3. Į įkaitintą keptuvę įpilame 3-4 šaukštus alyvuogių aliejaus. Suberiame tarkuotus burokėlius, pagardiname obuolių actu ir apkepiname (5 min.), keptuvės turinį sudedame į puodą su jautiena ir verdančiu jautienos sultiniu. Toje pačioje keptuvėje (plauti nebūtina) ištirpiname sviestą bei apkepame svogūną ir morką, apkeptas daržoves beriame į puodą kartu su smulkintu kopūstu, bulve, raugintais agurkais bei pomidoru. Verdame dar 20 min.
  4. Pagardiname sriubą druska ir pipirais (pagal skonį), keletu šaukštų pomidorų padažo, krapais, traiškyta česnako skiltele, lauro lapais. Verdame dar 10 min., nuimame puodą nuo kaitros ir paliekame pastovėti 20 min. Valgome pagardinę grietine. Gero apetito!