Daržovių sultinio ypatumai…

Ne vienas virtuvės šefas elgiasi sumaniai ir neišpila vandens, kuriame virė daržoves – jie žino, kad sultinys puikiai tiks tiek sriubai išvirti, tiek padažui pagardinti, tiek pagrindiniam patiekalui gaminti.

Keletas patarimų, kad daržovių sultinys taptų vienu pagrindinių Jūsų skanių patiekalų sprendimu:

  1. Daržovių sultiniui tinkančios daržovės yra: svogūnai, česnakai, morkos, saldžiosios paprikos, salierai, ropės, baklažanai, špinatai ir bet kurie švieži prieskoniniai augalai – čiobreliai, krapai, petražolės, lauro lapai, imbieras ir kt. Tik nepersistenkite sudėdami įvairiausius ingredientus – ragaukite po truputį didindami ingredientų skaičių ir pažindami skonius.
  2. Labai stipraus skonio daržovės – kopūstai, šparagai, Briuselio kopūstai, brokoliai ir žiediniai kopūstai – sultiniui tinka, tačiau prisiminkite, kad tai stipraus skonio daržovės ir jos gali persmelkti viso sultinio skonį. Tai Jums gali nepatikti. Bandykite įdėti minėtų daržovių mažą kiekį ir ragauti, ar sultinio skonis Jums priimtinas.
  3. Kaip minėta, daržovių sultiniui galima naudoti šviežius pomidorus ir špinatus. Tačiau, kadangi šios daržovės labai greitai išverda (ypač špinatai), rekomenduotina jas sudėti prieš baigianti virti sultiniui. Taip daržovės išlaikys daugiau vitaminų ir skonio.
  4. Visų pirma daržoves gerai nuplaukite ir dėkite neluptas ir stambiai supjaustytas. Kai kuriuos sultinio ingredientus galite dėti visai nepjaustytus (pvz., česnaką, krapus). Dėkite daržoves tik į šaltą vandenį ir vos vandeniui užvirus, primažinkite viryklės kaitrą iki minimumo. Visa tai leis daržovėms išskirti daugiau savo skonio ir išlaikys daugiau vitaminų (juk jie susikaupę žievėje).
  5. Paprastai į sultinį bulvės nėra dedamos:krakmolas, esantis bulvėse, suteikia sultiniui “balzganumo” ir sugeria kitų daržovių skonius.
  6. Keptos daržovės sultinyje? Taip, tai atskleidžia dar didesnę daržovių skonių galią. Jeigu turite šiek tiek daugiau laiko, galite sudėti pjaustytas daržoves į skardą, išklotą folija ir apšlakstytą alyvuogių aliejumi. Kepti reikėtų apie 45min iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, retkarčiais permaišant turinį. Kai baigsite kepti, sudėkite keptas daržoves į dar neužvirusį vandenį ir virkite daržovių sultinį.
  7. Jeigu turite, kur šaltai laikyti, galite išsivirti daržovių sultinio daugiau. Tuomet savaitę ar dvi, galėsite nesirūpinti, kad verdamai sriubai ar pagrindinio patiekalo gamybai jo pritrūks. Šaltai laikykite mažomis porcijomis – taip mažiau laiko užtruksite atšildyti sultinį.
  8. Galite išnaudoti savo vaizduotę ir pažaisti su skoniais – naminis daržovių sultinys nėra vieno skonio.
  9. Jeigu savo patiekalams naudosite naminį daržovių sultinį, pasmaguriauti visuomet galėsite pasikviesti vegetarus.

 

 

Atsiliepimai

[...] į Trakus, nesunkiai juos pasigaminsime ir savo namuose. Tereikia pasirūpinti liesa ėriena ir šviežių daržovių sultiniu (arba natūraliu vištiesnos sultiniu) prie gardžiausių kibinų (patiekalo nuotrauka | spausdinti [...]

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą