Sudėtinės dalys
Abrikosas - vidutinio dydžio slyvų pogenties medžio vedamas minkštas, sultingas rausvai geltonas kaulavaisis. Abrikosai valgomi švieži, konservuojami arba džiovinami. Iš vaisių minkštimo gaminami kompotai, sultys, kisieliai, uogienės, marmeladas, džemas, tyrė, vynai ir likeriai. Iš vai...
Actas - acto rūgšties tirpalas vandenyje (4-9 proc.). Acto būna pagaminto iš vynuogių, obuolių, spirito ir kt.
Agavų sirupas gaminamas iš agavos lapų šerdžių sulčių, jas filtruojant ir garinant žemoje temperatūroje bei taip siekiant išlaikyti natūralias produkto savybes. Agavų sirupas yra saldesnis nei cukrus, tuo būdu tam pačiam saldumui išgauti šio produkto reikės mažiau nei cukraus.
Agrastai - tai daugiamečio agrasto uogakrūmio vaisiai (uogos). Vaisiai naudojami švieži ir konservuoti. Iš neprisirpusių agrastų daromi kompotai, pusiau prisirpę agrastai naudojami uogienėms, visiškai prisirpę - džemams ir desertams. Agrastuose gausu maistinių skaidulų, taip pat vitami...
Aguonos - žolinis augalas, kurio sėklos tinka konditerijos ir kulinarijos gamyboje.
Agurkai - viena labiausiai paplitusių daržovių.
Agurkas - viena iš labiausiai paplitusių daržovių visame pasaulyje, auginamas atvirame grunte arba šiltnamiuose. Agurkų maistinė vertė beveik prilygsta morkoms, pomidorams, svogūnams, kopūstams bei citrusiniams vaisiams.
Aitriosios paprikos - prieskonis, neatsiejamas nuo meksikietiškos virtuvės. Patiekalams suteikia kvapnumo, aštrumo ir spalvos.
Augalinis aliejus – tai iš augalinės žaliavos pagamintas maisto produktas, kurį sudaro sočiųjų riebalų rūgščių gliceridai, lipidai, laisvosios riebalų rūgštys, vitaminai A, D, E, K ir kt. Aliejus yra vertingas maisto produktas, praturtinantis žmogaus racioną mononesočiomis, polin...
Alus - nestiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas mielėmis fermentuojant grūdų salyklą bei pagardinant jį apyniais, medumi ar kitais prieskoniais. Maiste alus naudojamas marinatams, troškiniams, kaip aromatą suteikianti tešlos sudedamoji dalis (vietoje vandens).
Žaliosios ar juodosios alyvuogės? Apvalūs arba ovalūs, mėsingi, tamsiai violetinių ar juodų kaulavaisių alyvmedžio vaisiai yra svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis.
Alyvuogių riebalinė dalis, kuri be galo turtinga gerų maisto medžiagų: antioksidanty, nesočiųjų riebalinių rūgštčių ir dar daugiau...
Anakardžių riešutai - inkstų formą primenantys riešutai, kuriuose gausu naudingų mikroelementų - geležies, magnio, mangano, fosforo, vitaminų - B6, K ir kitų.
Ančiuviai - silkiažuvių šeimai priklausančios nedidelės žuvys. Dėl stipraus skonio ir aromato, ančiuvių produktai daugiausiai naudojami padažams pagardinti.
Apelsinas - citrusinis vaisius, kurį brandina kai kurie citrinmedžiai. Apelsinuose gausu vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties ir kitų naudingų elementų.
Artišokas - dvimetis augalas, kurio žiedynų galvutės dėl aromatinių savybių naudojamos maistui.
Aviečių uogienė - gaminama iš vienos ar kelių rūšių aviečių uogų bei cukraus, su arba be vandens, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Uogienė ruošiama ilgesniam laikymui (ruošiama vasarą, valgoma visus metus).
Avietės - erškėtinių šeimos krūmas, vedantis raudonas uogas, sudarytas iš kaulavaisių. Uogose gausu vitaminų (A, B, C, E) bei mikroelementų (folinės rūgšties, geležies, vario, kalio ir kt.). Uogos dažniausiai naudojamos desertams arba gėrimams gaminti.
Avižiniai dribsniai - javinių šeimos augalas, brandinantis to paties pavadinimo sėklas. Maistui ruošti naudojamos avižinės kruopos, miltai, dribsniai.
Avižų sėlenos - avižų grūdų apvalkalai, naudojami maisto (ypač dietinio, sveiko) gamybai. Sėlenos - vitamino B bei svarbių mikroelementų (magnio, kalio, fosforo) šaltinis.
Avokadas - tamsiai žalias, kriaušės pavidalo kaulavaisis, naudojamas šaltiems užkandžiams bei salotoms gaminti.
Baklažanai - dažniausiai violetinės spalvos dideli (rutulio, kriaušės, ovalo formos) vaisiai. Termiškai apdoroti naudojami su kitomis daržovėmis įvairiausiuose patiekaluose: troškinti, virti, įdaryti, apkepti.
Balta duona - kepinys ir kvietinių miltų (bei kitų miltų mišinių). Švelnesnio skonio bei puresnė už ruginę duoną, baltoji yra puikus energijos šaltinis.
Baltasis ridikas - švelnaus skonio ridikai, kaupiantys itin mažai cheminių teršalų, naudingi sveikatai dėl virškinimą gerinančios ląstelienos. Ridikai ypač paplitę japonų virtuvėje, jie valgomi žali bei termiškai apdoroti.
Baltasis šokoladas - kakavos sviesto, cukraus, pieno (miltelių) ir skonį reguliuojančių medžiagų gaminys.
Baltasis svogūnas - svogūnas balta luobele, švelnaus, net kiek salstelėjusio skonio.
Balzaminis actas - tamsiai rudos spalvos ir saldžiarūgščio skonio actas, gaminamas iš virtų vynuogių sulčių sirupo ir statinėse laikyto acto mišinio. Labai vertingas delikatesas.
Bananai – puikus antidepresantas ir geros nuotaikos stimuliatorius: šie vaisiai turi serotonino – medžiagos, suteikiančios optimizmo, tonizuojančios organizmą.
Bananuose gausu vitaminų B, C, E, PP, kalcio, kalio, magnio, fosforo, natrio, ir nedidelis kiekis geležies.
Bananų sultys - bananų vaisiaus sultys, kuriose gausu vitamino C ir E bei mikroelemento kalio, plačiai naudojamos kokteiliams bei desertams ruošti. Sakoma, kad bananų sulys tiesiog gerina nuotaiką!
Babecue padažas - specialus padažas, skirtas keptai mėsai. Kiekvieno padažo sudėtinės dalys skirtingos, tačiau pagrindiniai ingredientai: actas, pomidorų pasta, dūmų aromatas, prieskoniai ir saldikliai. Padažas gali būti skystas arba tirštas.
Bazilikas - vienmetis 20-50 cm aukščio žolinis prieskoninis augalas. Maistui gaminti naudojami arba žali augalo lapai, arba džiovinti.
Biskvitas - minkštas ir purus kepinys iš miltų, cukraus, kiaušinių ir aromatinių priedų (vanilė, citrinos žievelė).
Braškės - raudoni 2-3 cm skersmens daugiametinio žolinio erškėtinių šeimos augalo vaisiai, Lietuvoje subrandinami birželio mėnesį. Braškės valgomos šviežios, taip pat iš jų verdama uogienė, džemai, spaudžiamos sultys, uogos taip pat dažnai naudojamos vaisių salotoms ir deserams ...
Brendis - spiritinis alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant vynuogių vyną ar kitų vaisių sultis (fermentuotas).
Briuselio kopūstas - daržovė, vedanti nedideles 2.5–4 cm skersmens gūželes, naudojamas maistui.
Brokolis - tam tikra kopūsto atmaina, kurios valgomoji dalis – žiedkočiai ir pumpurai. Brokolis turtingas kalcio, karotino, vitamino C, geležies.
Valgomoji bulvė – labai plačiai auginama kultūra. Daugiausiai bulvės naudojamos mitybai ir medicinoje.
Bulvių gumbuose gausu įvairių maisto medžiagų: iki 24 % krakmolo, 2 % augalinių baltymų, fermentų, įvairių biogeninių elementų, organinių ir mineralinių druskų – kalcio, k...
Bulvių traškučiai - traškūs ploni bulvių griežinėliai (prieš tai termiškai apdoroti aliejumi).
Burokėlis - dvimečiai augalai. Patiekalams naudojami šakniagumbiai. Burokėliuose susitelkusios beveik visos žmogaus organizmui reikalingos maisto medžiagos: fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, yra mikroelementų ir vitaminų.
Campari - alkoholinis gėrimas, kurį sudaro vanduo, alkoholis, cukrus ir žolelių ekstrakto užpilas. Receptą 1860 m. sukūrė Gaspare Campari (Italija). Gėrimas naudojamas gaminant daugelį populiarių kokteilių.
Cannelloni makaronai - tai vamzdelio formos itališki makaronai, įdaromi įvairios mėsos, špinatų, varškės įdarais.
Čedaro sūris - kietasis sūris be akučių, gaminamas aktyviai rauginant sūrio masę. Čedaro tipo sūriai gaminami visame pasaulyje.
Česnakas - žolinis augalas, kurio maistinės ir gydomosios savybės plačiai žinomos. Česnako vartojimą kulinarijoje lemia aštrus skonis ir kvapas, kurį suteikia natūraliai sudėtyje esantis eterinis aliejus. Jis suteikia maistui aštrų, pikantišką ir savitą kvapą. Kad šios savybės i...
Chia sėklos - tai juodai baltos itin maistingos sėklos, kilusios iš Centrinės Amerikos. Kulinarijoje dažniausiai naudojamos neapdorotos (nemirkytos, nevirtos) - salotoms, kokteiliams, jogurtui, sriuboms ir troškiniams pagardingi. Lengvai virškinamos chia sėklos praturtina dietą naudingomis ...
Ciberžolė - daugiametis žolinis imbierinių šeimos augalas, kurio šakniastiebis naudojamas maistui (ypač Azijos virtuvėje) - daržovių patiekalams, sriuboms, užkandžiams, ryžių patiekalams.
Čili – maži, bet labai aštrūs pipirai ir raudonųjų pipirų giminės. Renkantis aštrų pipirą pravartu žinoti: kuo mažesnis pipiras, tuo jis bus aštresnis!
Cinamonas - lauramedinių šeimos augalų gentis, paplitusi viso pasaulio tropiniuose ir subtropiniuose regionuose. Plona žievė yra lupama nuo jaunų medžio šakelių, džiovinama ir vėliau pjaustoma.
Čiobreliai - kvapus puskrūmis, turintis gulsčius arba kylančius sumedėjusius stiebus. Čiobreliai naudojami liaudies medicinos tikslais ir kaip prieskoninis augalas.
Citrina – citrinvaisis, kuriuos mezga kai kurie citrinmedžiai. Vaisius turtingas vertingų medžiagų, tinkančių ir maisto gamybai, ir ligų profilaktikai. Tam tinka visos vaisiaus dalys: minkštimas, sultys ir žievelė.
Citrinios sultys spaudžiamos iš citrinmedžio vaisiaus.
Citrinios žievė - citrinmedžio vaisiaus žievė. Joje gausu geltonojo dažo karotino – provitamino A, eterinių aliejų, kartumynų, vitaminų C, B, PP ir kt. Neretai naudojama kepiniams ir padažams gaminti. Tinka ruošti žuviai.
Citrinpipiriai - universalus prieskonių mišinys (sūrus, rūgštus). Dažniausiai naudojami šaltiems, ir karštiems žuvies, mėsos, vištienos ir vegetariškiems patiekalams, padažams, salotoms.
Citrinžolė - prieskoninis augalas, plačiai naudojamas Azijos virtuvėje. Augalas skleidžia citrinų aromatą, naudojamas marinatams, mėsos, daržovių bei žuvies patiekalams pagardinti.
Cukinija - žolinis augalas, kurio vedami dideli pailgi vaisiai plačiai naudojami ruošiant patiekalus: įdaryta, kepta, virta cukinija bei kaip priedas konservuotuose patiekaluose. Žalia cukinija naudojama retai.
Cukraus pudra arba kitaip miltelinis cukrus - tai smulkiai sumalta sacharozė, paprastai naudojama maisto gamybai.
Cukrus – vandenyje tirpstantis saldus disacharidas (natūralus saldiklis), dažniausiai gaminamas iš cukrinių runkelių, cukrašvendrių.
Daržovių sultinį lengvai galite pasigaminti namuose: susmulkinkite prieskonines daržoves (svogūnai, morkos, porai, salierai, petražolės, lauro lapai, pipirai), pakepinkite riebaluose, užpilkite vandeniu ir šiek tiek pavirkite ant silpnos ugnies. Iškoštas sultinys puikiai tinka sriuboms ga...
Datulės - datulinio finiko vaisiai (apie 5 cm ilgio ir 2 cm pločio), kuriuos tiek džiovintus, tiek žalius ypač vertina sveiko gyvenimo būdo pasekėjai - juose gausu vitaminų ir skaidulų. Datulėse gausu natūralaus cukraus, todėl jos naudojamas kaip natūralus energijos šaltinis.
Degtinė - paprastai bespalvis stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas distiliuojant valytą etanolį.
Dešrelės - mėsos produktas.
Džinas gaminamas distiliuojant grūdų spiritą ir kadagio uogas, kurios suteikia specifinį gėrimo kvapą. Kadangi gėrimas yra sausas, džinas beveik niekada nėra geriamas vienas - daromi kokteiliai.
Džiovintas raudonėlis - aukštas žolinis prieskoninis augalas, plačiai naudojamas tiek liaudies medicinoje, tiek patiekaluose. Džiovintas raudonėlis naudojamas kaip prieskoninis augalas įvairiems patiekalams, įskaitant troškinius, makaronus, picas, padažus ir marinatus (ypač Viduržemio j...
Džiovintos slyvos gerai išsilaiko 2-3 metus. Jos suteikia daug energijos ir turi skaidulų, vitaminų, mineralinių medžiagų bei antioksidantų. Džiovintose slyvose esančios skaidulos gerina virškinimą, skatina žarnyno peristaltiką, jose esančių vitaminų, ypač A ir C dėka yra stiprina...
Ėriena - avies, paskerstos iki 12 mėn. amžiaus, mėsa. Ėriena turtinga amino rūgščių (metionino, valino, leucino, izoleucino, lizino bei triptofino).
Fermentiniai sūriai gaminami iš aukštos kokybės pasterizuoto pieno, kuris sutraukinamas specialaus fermento pagalba. Tuomet tiršta sūrio masė presuojama. Sūriai brandinami, kai kurie — net ilgiau kaip metus. Sūriai yra labai maistingi (lyginant su mėsa, kiaušiniais, žuvimi), juose yra...
Feta sūris - avių pieno sūris. Tai sūryminis sūris t.y. brandinamas sūryme keletą mėnesių. Pagamintas sūris yra minkštos tekstūros, su skylutėmis, neturi žievės.
Figos - tam tikros rūšies (valgomų) fikusų vaisiai - saldūs, kriaušės formos, 2-3 cm skersmes. Figos valgomos tiek šviežios, tiek džiovintos ar konservuotos.
Garstyčios - iš baltosios garstyčios gaminamas prieskonis, naudojamas mėsos, užkandžių, padažų patiekaluose. Garstyčios suteikia patiekalams aštrų skonį, padeda padidinti virškinimo sulčių išsiskyrimą, padeda pagerinti virškinimą.
Gazuotas vanduo (sodos vanduo) - gėrimas prisotintas anglies dioksidu.
Gilių kava - išlukštentos, paskrudintos ir maltos gilės, ąžuolo vaisiai.
Graikiniai riešutai - graikinio riešutmedžio kaulavaisis. Riešutu vadinamas išlukštentas kauliukas bei valgomoji dalis - jo branduolys. Graikinio riešuto branduolyje gausu baltymų, angliavandenių, mineralinių medžiagų (tiaminas, folio rūgštis, manganas, cinkas, magnis, fosforas).
Granatai - egzotiški granatmedžio vaisiai (5-12 cm skersmens), apgaubti kietos luobelės. Vaisiaus viduje - valgoma dalis, raudona sultinga luobelė, kuri gaubia sėklas (viename vaisiuje daugiau kaip 500 sėklų). Granatų sėklos su luobele naudojamos kulinarijoje: salotoms pagardinti, desertams...
Granatų sultys - granatmedžio nokinamų vaisių sultys.
Gražgarstė - sodraus, aštraus skonio žolinis augalas. Maisto gamyboje naudojami jauni lapai: salotoms, padažams, sriuboms, picoms, mėsos ir miltiniams patiekalams pagardinti.
Grietinėlė - pieno produktas, gaunamas separuojant pieną (atskiriant riebiąją dalį) arba nugraibant grietinėlę nuo nusistojusio pieno.
Grikiai - vienmečių žolių kultūra, brandinanti tribriaunius vaisius - riešutėlius. Vaisiai dažniausiai naudojami virti - kaip košė, įdaras, desertas ir kt.
Grikių miltai - maistingi, lengvai virškinami iš grikių kruopų malami miltai.
Grybai – vieni seniausių žmogaus valgomų produktų. Grybų vertė priklauso nuo jų cheminės sudėties ir atitinkamų elementų (augimvietė, vietovės klimatas, metų laikas) santykio. Grybai turi daug vandens (84-95 %) ir nemažai blogai ar visai neįsisavinamų medžiagų – apie 4-6 % (p...
Kvapusis gvazdikėlis - aromatingas prieskonis, visame pasaulyje naudojamas ruošti patiekalams: kompotams, saldiems patiekalams, užpilams, marinatams, mėsai ir troškiniams, ryžiams pagardinti...
Iceberg kopūstas - tanki garbanotųjų salotų gužė, labai panaši į kopūstą. Iceberg kopūstas vertinamas už lengvą skonį, vandeningumą ir traškią tekstūrą.
Tikrasis imbieras - prieskoninis augalas, kurio šakniastiebyje yra nuo 1 iki 3 % eterinių aliejų. Neretai naudojamas liaudies medicinoje.
Itališka duonelė - ciabatta - balta itališka duona.
Gerai žinomi aštrūs žali pipirai (sunokę būna raudonos spalvos), kuriuos nokina krūminis vienmetis augalas.
Jautiena - galvijų (karvės, jaučio) mėsa.
Jautienos faršas - jautienos faršu dažniausiai vadinama malta jaučio mėsa.
Jogurtas – rauginto pieno produktas, susidarantis bakterijoms fermentuojant pieną. Natūralus jogurtas pasižymi šiek tiek tąsia, klampia konsistencija. Fizines jogurto savybes sąlygoja tai, kad laktozė fermentacijos metu virsta pieno rūgštimi.
Jogurtinė grietinė - mažiau kaloringa grietinė, gaminama naudojant gyvų grietinės ir jogurto bakterijų kompoziciją. Dažniausiai vartojama šaltiems patiekalams pagardinti.
Juodosios alyvuogės - alyvuogės, nuskinamos, tik visiškai subrendusios. Sultingame alyvuogės minkštime yra apie 14-40 proc. riebalų, likusią dalį sudaro kitos medžiagos - cukrūs, vitaminai, baltymai.
Jūros dumblių lapai - jūros dumblių pagrindu paruošti ploni lapai, dažniausiai naudojami gaminti sushi.
Jūros gėrybių rinkinys - atšaldytas jūros gėrybių asorti. Dažniausiai šį rinkinį sudaro krevetės, moliuskai, kalmarai, aštunkojų mėsa ir kt. gėrybės.
Kajeno pipiras - raudonojo pipiro porūšis, aštraus skonio pailgi vaisiai. Maistui naudojamos žalios bei džiovintos ir sumaltos aitriųjų pipirų ankštys: mėsos ir žuvies patiekalams ir užpilams pagardinti, suteikti aštraus skonio.
Kakava – tikrojo kakavmedžio sėklos, dar vadinamos kakavos pupelėmis. Iš šių pupelių pagaminti milteliai plačiai naudojami konditerijos gaminiams bei gėrimo, vadinamo taip pat kakava, gamybai.
Kalafioras - žiedinis kopūstas, daržovė. Maisto gamyboje naudojami švieži žiedai su žiedkočiais. Žiediniai kopūstai itin maistingi bei sakoma, kad turi antivėžinių savybių.
Kalakutiena - naminių vištinių paukščių mėsa. Kalakutienoje gausu baltymų, aminorūgščių, vitaminų (B, B6, PP), mineralų ir mikroelementų (magnio, cinko, geležies, fosforo). Kalakutiena puikiai tinka sveikai besimaitinančiam žmogui: 100 g krūtinėlių filė yra tik 1,4 proc. riebal...
Kalakutienos faršu dažniausiai vadiname maltą kalakutieną.
Kalakutienos kumpis - tai karšto rūkymo arba virtas kalakutienos kumpelis.
Kalendra — skėtinių šeimos vienmetis žolinis augalas stačiais viršuje šakotais stiebais (apie 50 cm) ir suskaidytais į daugelį siaurų skiltelių lapais. Lapai neretai naudojami kaip prieskonis salotoms, padažams, troškiniams pagardinti. Dėl eterinio aliejaus, esančio kalendros sudėt...
Kaliaropė - ropiniai kopūstai. Maistui naudojami ypač maistingi ropinių kopūstų lapai bei stiebagumbiai.
Kalmaras - Atlanto vandenyne paplitęs galvakojis. Maistui naudojama raumeninga kalmaro mantija.
Kanapių sėklos - vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, ypač turtingos augalinių baltymų ir aminorūgščių. Lietuviškoje virtuvėje kanapių sėklos nuo seno vartojamos gardinti košes, blynus, bulves, silkes, sviestą, salotas ir kitus patiekalus. Dažniausiai patiekaluose naudojamos luk...
Kaparėliai - dygliuotojo kapario krūmo (Capparis spinosa), daugiamečio augalo, žiedpumpuriai. Tik ką nuskinti kartūs ir aitraus skonio, kaparėliai specialiai ruošiami (džiovinami, marinuojami), kad vėliau patiekalamas suteiktų pikantiškumo. Kaparėliai ypač tinka lašišos, paukštienos...
Karis - prieskonių mišinys, kurio pagrindas ciberžolės šaknis.
Kava – iš kavos pupelių pagamintas, kofeino turintis gėrimas.
Kedro riešutai - pušinių šeimos medžio (Sibiro kedro) maistingi riešutai, kuriuose gausu vitaminų (B1, B2, B3, E ir kt.) bei mineralinių medžiagų (vario, kobalto, geležies, jodo).
Kefyras - tai surūgusio pieno produktas. Parduotuvėse jis parduodamas 1-4% riebumo. Tarp kefyro ir surūgusio pieno skirtumas tas, kad kefyras dažniausiai būna nuriebalintas, sumaišytas. Kefyre yra apie 3% baltymų, 1-4% riebalų, 4% angliavandenių. 100 g. kefyro yra apie 45 kcal.
Kepimo milteliai - tradicinės valgomosios sodos, naudojamos kepiniams kildyti, cheminis pakaitalas. Dažniausiai beskonis ir bekvapis, todėl skirtingai negu kildant su valgomąja soda - nesuteikiantis nepageidaujamo skonio ir kvapo.
Kiaulienos faršu dažniausiai vadiname maltą naminės kiaulės mėsą.
Kiaušiniai yra vienas iš geriausių baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų šaltinių. Baltymas yra aukštos maistinės vertės, pagal amino rūgščių kiekį bei įvairovę prilyginamas mėsos ir žuvies baltymams. Suvartojus maistui kiaušinio baltymą, gaunama tik 17 kcal, visai negaunam...
Kininis kopūstas - kopūstas, kurio gūžė atvirkščiai kiaušiniška, o lapai statūs, link stiebo kietėjantys ir stambėjantys. Kopūstas (žali lapai) daugiausiai naudojamas salotoms.
Kivis - vijoklinio augalo vaisius ruda plaukuota odele ir žaliu minkštimu. Kivių dedama į daržovių salotas ar tyres, ledus, iš vaisių verdama uogienė, džemas, želė, gaminami kokteiliai ir gėrimai. Kiviuose gausu vitamino C, kalio ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų.
Klevų sirupas gaunamas pakaitinus klevų sulą ir išgarinus vandenį. Klevų sula renkama iš tam tikros klevų rūšies.
Puikus pagardas blynams, ledams, jogurtui. Klevų sirupas naudojamas kaip cukraus pakaitalas šaltiems bei karštiems gėrimams, konditerijoje. Labai pagardina salotų užpil...
Kmynai - salierinių šeimos prieskoninis augalas, kurio sėklos plačiai naudojamos medicinoje ir maisto ruošoje: kepant duoną, rauginant daržoves, ruošiant mėsą ir kt.
Smulkitas kokoso riešuto minkštimas. Dažnai naudojamas kepinių įdarui ir puošybai.
Kokosų miltai - kokoso riešuto minkštimo miltai.
Kokosų pienas - skystis iš tarkuotų kokoso riešuto minkštimo. Kokosų pienas apdirbamas pramoniniu būdu atskiedžiant 100% kokosų pieną vandeniu.
Kojakas - brendis, gaminamas Prancūzijos Konjako (Cognac) miesto apylinkėse, laikantis griežtų reikalavimų:
- Gėrimas turi būti pagamintas griežtai apibrėžtame Cognac regione, ne mažiau 90 % turi sudaryti Ugni blanc, Folle blanche ir Colombard veislių vynuogių;
- Vyno spiritas, iš ku...
Konservuoti ananasai - dažniausiai tai savose sultyse konservuoti ananaso gabalėliai.
Kopūstas - lapinis augalas, kurio lapai sudaro gūžę. Iš kopūstų ruošiamos salotos, sriubos, naudojamos įvairių patiekalų gamyboje. Maistingosios medžiagos susikaupusios lapuose: vitaminai A, B1, B2, C, riebalai, angliavandeniai ir kt.
Krabų lazdelės - pramoniniu būdu iš žuvų sūrimio gaminamas produktas. Surimiui naudojamos nebrangios baltos jūrų žuvys - ledjūrio menkės, stauridė, jūrų lydekos, kurių mėsa smulkiai malama ir plaunama šaltu vandeniu iki baltos masės, iš kurios pašalinus vandenį, gaunamas sūrim...
Krakmolas - netirpūs šaltame vandenyje, balti, grūdėti milteliai, kurių šaltinis - bulvės, grūdai. Krakmolas yra angliavandenis, naudojamas įvairiems patiekalams, kaip pavyzdžiui cepelinai, apkepta mėsa, žemaičių blynai ir kt.
Krevetės - tam tikras vėžiagyvių infrabūrys, paplitusios viso pasaulio vandenyse. Krevetėse gausu kalcio, jodo, proteino. Krevetės verdamos, kepamos, skrudinamos ar kepamos ant grotelų.
Kriaušės - saldūs vaisiai, kuriuose gausu įvairių vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų komponentų bei kitų biologiškai aktyvių medžiagų. Kriaušės naudojamos (be luobelės) salotoms gardinti, džemams, vaisių kokteiliams ir gėrimams.
Kukurūzai - vienmetis augalas, kurio vaisiai - stambūs, pliki, apvalūs grūdai naudojami maisto gamybai. Labai dažnai kukurūzų vaisia naudojami salotoms, įdarams (kimštai vištai ar kitiems mėsos patiekalams), troškiniams.
Kukurūzų dribsniai – saldūs kukurūzų kruopų traškučiai. Maistingi, tačiau neturintys savyje riebalų, dribsniai yra labai populiarus pusryčių produktas, valgomas su pienu arba jogurtu.
Kmyninis kuminas - salierinių šeimos žolinis augalas, kurio sėklos dėl išskirtinio ir stipraus aromato naudojamos patiekalams gardinti: daržovių patiekalams, troškiniams, sriuboms, salotoms ir užkandžiams. Maltos kumino sėklos - dažnai sutinkama prieskonių mišinių sudedamoji dalis.
Kumpis - šlaunies, kulšies mėsa (rūkyta, vytinta).
Kvietinės kruopos - šlifuoti kietieji kviečiai. Kvietinės kruopos yra smulkios, įvairių dydžių ir netaisyklingų formų kviečių gabalėliai.
Lakštiniai makaronai - plokšti didelio ploto dažniausiai stačiakampiai makaronai, skirti lazanijai ir kitoms užkepėlėms kepti.
Lašiša - lašišinių šeimai priklausanti stambi žuvis. Lašiša yra baltymų ir riebalų šaltinis, taip pat sudėtyje turi magnio, fosforo, kalio, natrio, cinko, seleno, jodo, vitamino A, C, D ir E. Patiekalai su lašiša dažniausiai gaminami orkaitėje arba lašiša naudojama salotoms.
Larai - visžalis subtropinių kraštų krūmokšnis, kurio lapai ir yra gerai žinomas prieskonis sriuboms, padažams, troškiniams.
Lavašas - iš miltų, vandens, druskos bei mielių kepamas paplotis. Jis naudojamas užkandžiams ir antriesiems patiekalams ruošti. Priklausomai nuo lavašo storio ir rūšies, jis naudojamas kebabams, užkandėlėms, suktinukams ir daržovių bei mėsos pyragams gaminti.
Lazdyno riešutai - maistingi lazdyno medžio vedami vaisiai. Daugiau kaip pusę riešutų masės sudaro aliejus, todėl jie laikomi puikiu energijos šaltiniu. Juose yra mikroelementų - kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko, seleno. Riešutai turtingi vitaminų, augalinių baltymų, aminorūgš...
Valgomieji ledai - saldinti produktai, gaunami arba iš riebalų ir baltymų emulsijos pridedant kitų sudedamųjų dalių ir medžiagų, arba iš vandens, cukraus ir kitų sudedamųjų dalių bei medžiagų mišinio, kurie buvo apdorojami šaldant ir yra skirti laikyti, parduoti arba vartoti sušal...
Linų sėmenys - linų sėklytės, kuriose gausu riebalų, baltymų bei dietinių skaidulų. Sėmenų aliejus turtingas įvairių vitaminų, provitamino A, mineralinių medžiagų, fermentų.
Majonezas - tirštas šaltas padažas, gaminamas iš vandens, (augalinio) aliejaus ir kiaušinių ar jo produktų.
Makaronai - tai gaminiai iš miltų, vandens ir kitų produktų bei prieskonių mišinio. Makaronai valgomi prieš tai juos termiškai apdorojus (paprastai dedami į verdantį vandenį ir verdami apie 15-20 min.).
Malti džiūvėsiai - tai sumalti dažniausiai baltos duonos / bulkos džiūvėsiai, naudojami maisto ruošai.
Malti pipirai - tai namuose arba pramoniniu būdu sumalti kvapieji/juodieji pipirai.
Mandarinas - mandarininio citrinmedžio vaisius.
Mangas - indinio mango vaisius, saldaus, aštroko skonio ir sodraus aromato. Mangai valgomi švieži, dedami į desertus, šerbetus, tortus, uogienes, iš mangų spaudžiamos sultys, plakami kokteiliai. Manguose gausu vitaminų A, C, B6 bei dietinių skaidulų.
Manų kruopos - Manų kruopos – 0,25–0,75 mm skersmens dalelėmis malti kviečių grūdai.
Manuose yra daug mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, magnio, geležies, natrio, fosforo, vitaminų B1 ir B2, PP. Daugiausiai angliavandenių – 75 proc. tačiau turi mažai ląstelienos – 0,2 pro...
Marcipanų masė - tai skanėstas iš migdolo riešutų ir cukraus pudros, naudojamas desertiniams patiekalams pagardinti ir papuošti.
Medus – saldus ir tąsus skystis, kurį bitės gamina iš žieduose esančio nektaro. Medaus pagrindą sudaro ir saldų skonį suteikia jame esanti gliukozė ir fruktozė.
Mėsainių bandelės - kvietinių miltų, vandens, mielių ir cukraus kepinys. Tai pusiau perpjautos bandelės (dažnai apibarstytos sezamais), paruoštos mėsainius gaminti namuose.
Midijos - dvigeldžiai moliuskai, kuriuose gausu baltymų, mineralinių medžiagų (fosforo, geležies) ir vitaminų А, В1, В2, В6, С. Midijos valgomos ir gyvos (apšlakstytos citrinos sultimis), ir termiškai apdorotos, dažniausiai patroškintos savose sultyse.
Mielės arba kepimo mielės naudojamos kulinarijoje įvairioms kepinių tešloms kildinti: pyrago, blynų, kibinų ir kt.
Migdolai - kaulavaisis, kuriam subrendus, žievelė prasiskėčia ir išleidžia reišutą. Migdolo riešutuose gausu riebiųjų rūgščių, vitamino E, vitamino C, kalcio ir kitų naudingų maisto medžiagų.
Migdolų aromatas - kvapioji medžiaga, skirta kepiniams pagardinti.
Migdolų drožlės - tai smulkinti migdolo riešutai be luobelės. Drožlės dažniiaiusiai naudojamos kepiniams ir desertams pagardinti, kadangi riešutų nebereikia smulkinti. Drožlėse kaip ir migdolo riešutuose gausu baltymų ir skaidulinių medžiagų.
Migdolų miltai – migdolo riešutų miltai, pasižymintys vertigomis maistinėmis medžiagomis. Kulinarijoje migdolų miltai naudojami kaip įprastų kvietinių miltų pakaitalas. Jie puikiai tiks traškiems kepiniams, blynams ar desertams.
Migdolų pienas - tai maltų migdolo riešutų ir vandens mišinys. Receptas: 1 stiklinę migdolo riešutų išmirkome per naktį ir ryte elektriniu smulkintuvu susmulkiname kartu su 1 stikline vandens bei nukošiame. Taip paruoštą migdolų pieną laikome šaldytuve ne ilgiau kaip 2 paras.
Migdolų sviestas - sviestas gaminamas iš migdolo vaisiaus branduolių, kuriuose gausu proteinų, antioksidantų bei vitamino D.
Miltai – maisto ingredientas, pagrindinė kepinių sudedamoji dalis, gaminama, permalant grūdus. Miltuose gausu angliavandenių, ypač – krakmolo, šiek tiek baltymų ir cukrų, ląstelienos.
Moliūgas - vienmetis žolinis augalas, vedantis maisto ruošoje naudojamus agurkvaisius (renkami rudenį, prieš šalnas). Moliūgų šeimai priklauso šios kultūrinės rūšys: patisonas, cukinija, agurotis ir kt.
Oboulių actas - obuolių sulčių produktas, kuriame gausu askorbo, folio, pantoteno rūgščių, taip pat mineralinių medžiagų, tokių kaip kalis, floras, kalcis, fosforas, magnis, geležis, bei vitaminų. Oboulių actas naudojamas maisto gamyboje.
Obuolių košė - ilgai virti obuoliai su cukrumi, dažniausiai konservuojami žiemai. Gaminama ir pramoniniu būdu.
Obuolių likeris - stiprus saldus alkoholinis gėrimas, gaminamas pramoniniu būdu maišant spiritinį gėrimą su obuolių sultimis. Gali būti išlaikytas keletą metų, paprastai ne stipresnis kaip 35 laipsnių alkoholio tūrio, gėrimas.
Obuolių sultys - saldžios arba rūgščios, priklausomai nuo obuolių rūšies, obels vaisiaus sultys. Tinka padažų, kokteilių, konservuotų sulčių mišinių gamybai.
Obuolių sultys skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, todėl jas patartina gerti antroje dienos pusėje.
Obuolys yra obles vaisius. Obuolius kepame, verdame, džioviname, konservuojame, spaudžiame sultis. Labai dažnai obuolius naudojame pyragų, blynų ir kitų kepinių įdarui.
Ožkos pieno sūris - ožkos pieno produktas. Gaivaus skonio ir žadinantis apetitą ožkos pieno sūris turtingas naudingų amino rūgščių - lizino, metionino, triptofano, mineralinių medžiagų, kalcio, fosforo. Ožkos pieno sūris dažnai naudojamas salotoms, karštiems sumuštiniams bei kaip...
Pankolio šaknis - Viduržemio jūros regiono augalo šakniagumbis, naudojamas sriuboms, troškiniams bei garnyrams pagardinti.
Pankolis - Viduržemio jūros regiono augalas, kuriame gausu vitamino C, kalcio, kalio, mangano, geležies, fosforo, vario. Pankoliai naudojami sriuboms, troškiniams bei garnyrams pagardinti. Lapai naudojami kaip prieskoninė žolelė mėsai, žuviai ar jūros gėrybėms gardinti.
Parmezano sūris - tai kietasis brandintas sūris, gaminamas iš nepasterizuoto pieno šiaurės Italijos reguose.
Pieniškos pasukos gaunamos mušant sviestą iš grietinėlės. Pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį pasukos labai panašios į liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės, kadangi jų sudėtyje gausu lecitino. Surauginus pasukas, gaunamos raugintos pasukos.
Pecorino sūris - kietas, sūrus ir aštrus brandintas sūris, gaminamas iš avių pieno.
Peletrūnas - prieskoninė žolelė. Ypač gerai dera su žuvimi, jūros gėrybėmis, vištienos bei kiaušinių patiekalais.
Persikas - paprastojo persiko medžio kaulavaisis (žalsvas, gelsvas, rausvas). Persikai valgomi žali, konservuojami arba džiovinami.
Persikų degtinė - stiprus spiritinis gėrimas, gaminamas pramoniniu būdu, distiliuojant persikų produktus.
Persimonas - rytinio juodmedžio (kilęs iš Kinijos) vaisius. Jame gausu vandens, baltymų, angliavandenių, antioksidantų. Persimonai turtingi kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų A, C, P. Vaisiams būdingas saldumas, skonis primena persikų ir melionų mišinį. Persimon...
Dažniausiai žodžiu pienas vadinamas karvių pienas, kuris tiek vaikams, tiek suaugusiems žmonėms yra vienas svarbiausių kalcio šaltinių. Be vitaminų A, B, C, ir F, piene gausu įvairių fermentų ir hormonų, padedančių medžiagų apykaitos procesams, antibakterinių medžiagų, slopinan...
Pievagrybiai - pievagrybių šeimos grybas, išauginantis baltus, pilkus, gelsvus arba rudus vaisiakūnius. Pievagrybiai plačiai auginami pramoniniu būdu. Be aromatinių medžiagų, pievagrybiuose gausu naudingų baltymų, riebalų, įvairių cukrų, mineralinių druskų, fosforo rūgšties, kalio...
Pistacijos - anakardinių šeimos augalas, brandinantis sėklas, plačiai vadinamas pistacijomis. Šiuose riešutuose, gausu kalcio, geležies, magnio, fosforo, kalcio, vitamino E.
Daržo augalas, vedantis raudonus mėsingus, sultingus uogos tipo vaisius.
Pomidorų tyrė - trinti pomidorai (odelės ir sėklos pašalinti), kurių tyrės/piurė gardžiausios itališkos kilmės.
Porai - svogūninis augalas, kurio baltoji ir žalioji dalis naudojama patiekalams ruošti: salotoms, padažams, troškiniams, picoms, įdarams. Porai suteikia patiekalui pikantiško skonio.
Prancūziškas batonas - Baguette - tai plonas pailgas batonas, dažnai naudojamas sumuštiniams (šaltiems, karštiems), prie salotų.
Pudingas - desertų rūšis. Pudingais vadinami saldūs pieno desertai, saldūs kiaušinio kremai ir putėsiai. Taip pat gaminami tradiciniai duonos ir ryžių pudingai.
Pupelė yra žolinis krūminis arba vijoklinis, dažniausiai vienmetis augalas, auginamas maistui. Pupelių sėklose yra daug krakmolo ir legumino.
Raudonas vynas - vynas, gaminamas iš tamsiųjų vynuogių rūšių.
Ar žinojote, kad raudonasis kopūstas, lyginant su paprastuoju, turi daugiau kaulams naudingo kalcio, daug beta karoteno ir kalio. Raudoną spalvą kopūsto lapams suteikia flavonoidai ypač naudingi širdžiai ir kraujotakai.
Raudonasis svogūnas - svogūno rūšis, pasižyminti mažiau aštriu / aitriu skoniu ir turinti šiek tiek saldumo. Raudonieji svogūnai neretai vartojami žali arba trumpai termiškai apdoroti (apvirti, apkepti). Verdant svogūno raudonumas išnyksta.
Raudonieji lęšiai - ankštiniai augalai, ypač turtingi baltymų. Raudonųjų lęšių rūšis ypač plačiai naudojama Azijos virtuvėje - jie paruošiami greičiausiai palyginus su kitomis rūšimis.
Rauginti agurkai - specialiame sūrime paraugti (konservuoti) žaliavaisiai agurkai.
Razinos - džiovintos vynuogės.
Riešutų sviestas - kremas, gaminamas malant žemės riešutus iki ima skirtis aliejus, o riešutų masė tampa kreminė.
Rikotos sūris (ricotta) - tai Italijoje paplitęs pieno produktas, gaminamas iš karvių arba ožkų pieno, kuris lieka nuo sūrio gamybos proceso. Sūris gaminamas kaitinant likutinį pieną aukštoje temperatūroje su papildoma rūgštimi (baltasis actas, citrinos sultys).
Romas – stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas iš cukranendrių spirito.
Romėnų salotos - salotos ilgais, traškiais lapais pailgoje gūželėje. Tai daug vitaminų sukaupiančios salotos, mėgstamos ir vertinamos dėl sultingų ir standžių lapų.
Rozmarinas - žolinis prieskoninis augalas. Patiekalams gaminti naudojami lapai, žiedai, jauni ūgliai tiek sausi, tiek džiovinti. Paprastai tinka ruošiant žuvies, daržovių, keptos mėsos, salotų, grybų, paukštienos patiekalus.
Rudas cukrus - iš tam tikrų cukranendrių, kurių augalinės savybės suteikia cukrui auksaspalvį rusvą atspalvį bei skonį, pagamintas cukrus.
Rūgštynės - daugiametis žolinis augalas, kurio jauni lapai ir stiebai naudojami salotoms, sriuboms, padažams.
Ryžiai - kultūrinis augalas, auginamas vandeniu užlietame lauke. Ryžiai dėl savo maistingųjų savybių vartojami su miesos patiekalais, taip pat salotoms gaminti.
Ryžių miltai - miltai iš ryžių kruopų. Dažniausiai miltai malami iš nevalytų ryžių kruopų, juose gausu baltymų, riebalų, fosforo organinių junginių bei vitaminų.
Šafranas - brangus prieskonis, gaunamas iš daržinių krokų purkos.
Saldžiosios bulvės - daugiamečio vijoklinio augalo šakniagumbiai, plačiai naudojami maistui: kepti, virti, kaip įdaras ir kt. Vertinamos už tai, kad paprastųjų bulvių kaloringumą viršija iki 1,5 karto.
Saldžiosios paprikos milteliai - tai mažiausiai aitrių, tarp visų paprikų, milteliai, naudojami kaip prieskonis salotoms, troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams.
Salieras - prieskoninė daržovė, kurios lapai ir stiebai naudojami maistui ruošti - valgomi žali, virti, kepti, troškinti (adažams, sriuboms, mėsos ir žuvų patiekalams). Salieruose gausu kalio, natrio, kalcio, fosforo, geležies ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, C, karotino.
Šampanu vadinamas putojantis vynuogių vynas, pagamintas Prancūzijos Šampanės provincijoje.
Sausainiai - nedideli miltų, sviesto ir kitų ingredientų saldūs kepiniai, kurie labai tinka prie arbatos.
Salotos - lapinė sėjamoji salota yra vienmetis žolinis augalas. Lapai šviesiai žalios spalvos, sultingi, gajūs. Salota sėjama kaip daržovė, lapai naudojami maistui bei medicijoje.
Serbentų uogienė - raudonieji arba juodieji serbentai suvirti su cukrumi ir užkonservuoti žiemai.
Sezamo sėklos - maistingos Sezamo augalo sėklos, plačiai naudojamos maisto pramonėje: aliejui, prieskoniams, padažams. 100 g sezamo sėklų gali būti net iki 60 g riebalų, po 20 g baltymų ir angliavandenių.
Silkė - viena gausiausių žuvų rūšių pasaulyje. Labai dažnai skilė marinuojama bei naudojama salotoms. Tradicinių švenčių metu ant stalo visuomet rasime patiekalų su silke.
Sluoksniuota tešla - tešla iš miltų, vandens, druskos ir riebalų (sviesto arba margarino). Prėska tešla itin plonai kočiojama ir lankstoma su riebalų mišiniu. Termiškai apdorojant, atsiskiria plonyčiai tešlos sluoksniai, tešla smarkiai išsipučia.
Slyviniai pomidorai - mažavaisiai pomidorai, kur kas saldesni nei didieji. Labai dažnai naudojami salotoms, picoms, padažams ruošti, rečiau - džiovinimui.
Slyvos - slyvų augalo kaulavaisiai su sultingu apyvaisiu. Šviežios slyvos laikomos dietiniu produktu, kuris palengvina virškinimą ir suteikia geros nuotaikos ir energijos. Jose gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Šviežios slyvos dažniausiai naudojamos desertams bei salotoms.
Smidrais arba šparagais yra vadinama ankstyva pavasario daržovė - valgomieji žolinio augalo (smidro) ūgliai. Šparaguose gausu mineralinių medžiagų - kalio, kalcio, magnio, fosforo, taip pat vitamino C. Gardūs ir nekaloringi šparagai yra mėgstama daržovė daugelio šalių virtuvėse.
Valgomoji soda - natrio ir angliarūgštės druska. Valgomoji soda naudojama kepiniams kildyti.
Sojos padažas - tamsus, dažantis padažas, gaminamas iš sojos pupelių, vandens, cukraus, druskos, miltų, grybų ekstrakto, prieskonių.
Šokoladas – konditerijos gaminių ingredientas, pagamintas iš fermentuotų skrudintų maltų kakavos pupelių, riebalų ir pasaldintas cukrumi (dažniausiai). Maistiniame šokolade naudojamos ir kitos sudėtinės dalys.
Šokoladas SNICKERS - pieninio šokolado batonėlis su žemės riešutų, karamelės ir nugos įdaru.
Sorų kruopos - tikrosios soros augalo vedamos kruopos, kuriose gausu amino rūgščių, krakmolo, baltymų, riebalų, ląstelienos (1%), mineralinių medžiagų bei vitamino B1.
Spagečiai - ilgi ploni makaronai, dažniausiai parduodami džiovinti. Ruošiami sudedant juos į verdantį pasūdytą vandenį. Valgomi su šaukštu ir šakute.
Spanguolės - rutuliški visžalio augalo vaisiai, prinokstantys rugpjūčio pabaigoje. Spanguolės vartojamos šviežios, virtos ir džiovintos maistui, vaistams.
Špinatai - daržovė, kurios jauni lapai naudojami maistui. Špinatuose gausu baltymų, vitaminų C, B1, B2, P, folio rūgšties ir karotino, jodo, mineralinių druskų.
Sushi ryžiai - specialūs trumpagrūdžiai ryžiai, skirti gaminti suši.
Sutirštintas (kondensuotas) pienas gaminamas iš dehidratuoto karvės pieno ir cukraus. Pirmiausia iš pieno pašalinama apie 60 proc. vandens, tuomet jis gausiai saldinamas. Tiršta ir saldi masė tinkamai užkonservuota turi ilgą saugojimo laikotarpį.
Sviestas – pieno produktas, gaminamas išsukant grietinę ir atskiriant vandenį. Sviestas dažniausiai naudojamas kaip užtepas ant duonos, taip pat kepimui, pyragams, troškinimui bei padažams gaminti.
Valgomasis svogūnas - česnakinių šeimos augalas. Maistui vartojami svogūno laiškai ir šakniavaisiai - žali, virti, marinuoti ir kiti. Svogūnas yra turtingas vitamino C, ypač naudingi organizmui žali laiškai, kuriuose vitamino C daugiausiai. Iš svogūno laiškų ruošiamos salotos, tinka...
Svogūnų laiškai - valgomojo svogūno lapai. Juose gausu mikroelementų cinko, fosforo, kalio. Valgomi žali arba džiovinti, tinka gardinti sriubas, košes, salotas, žuvies ar mėsos patiekalus.
Tekila - stiprusis alkoholinis gėrimas (35-55 alk. tūrio), gaminamas distiliuojant tekilinės agavos sultis.
Tepamas sūris - pieno produktas, gaminamas iš sūrio, pridedant arba nepridedant kitų pieno ar maisto produktų bei skonių.
Tortilija - plona, neraugintos tešlos duona, tradiciškai gaminama iš kukurūzų arba kviečių miltų.
Traški duonelė - grūdų paplotėliai iš miltų, sėlenų ir prieskonių, liaudyje vadinami duoniukais.
Triušiena - triušių mėsa, dar vadinama dietinės mėsos čempione dėl joje esančių itin lengvai pasisavinamų baltymų. Triušienoje taip pat gausu omega 3 rūgščių, B grupės vitaminų bei geležies. Mėsa išiskiria itin mažu alergenų kiekiu, todėl rekomenduotina mažiems vaikams.
Triušio kepenėlės - triušio vidaus organas, delikatesas, iš kurio dažniausiai gaminamas paštetas, užkandžiai ir pirmieji patiekalai.
Tunas - stambios skumbrių šeimos žuvys, kurių mėsa naudojama maisto gamybai, ypač salotoms.
Uoginė paprika - aitraus ir deginančio skonio maži krūmo vaisiai. Labai tinka kiaušinių, žuvies ir jūros gėrybių patiekalams pagardinti. Parduotuvėse dažniausiai parduodami miltelių pavidalu. Naudoti atsargiai (aštrūs).
Vanduo - bespalvis ir bekvapis skystis, labiausiai paplitęs žemėje junginys.
Vanilinio cukraus formulė: granuliuotas cukrus + vanilės milteliai (arba ekstraktas).
Varškė - daug baltymų turintis rūgštus pieno produktas, gaminamas iš rūgusio pieno, atskyrus dalį išrūgų. Gaminama tiek namuose, tiek pramoniniu būdu.
Vasabi - itin aštrūs japoniški krienai. Iš šių krienų ir iš paprastųjų krienų gaminama vasabi pasta, kuri naudojama pagardinti sushi, taip pat ruošiant padažus ir kitus pagardus.
Baltas, rožinis ar raudonas vermutas - kuris Jums patinka labiausiai?
Vermuto formulė: vynuogių vynas + įvairių augalų ekstraktai + rektifikuotas spiritas (arba cukraus) + pelynas. Gėrimas paprastai gaminamas 16-18 % stiprumo ir įvairaus cukringumo.
Viskis - stiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas fermentuojant grūdų salyklą, distiliuojant ir brandinant statinėse (paprastai ąžuolo). Tradiciškai viskis geriamas grynas su ledu, taip pat daromi įvairūs alkoholiniai kokteiliai.
Vištiena - vištos mėsa. Arba visa višta, kepama orkaitėje, rūkoma, arba vištienos ketvirčiai, arba sparneliai, arba blauzdelės. Visa, kas sudaro vištą.
Vištienos faršu dažniausiai vadiname maltą vištieną.
Vynuogės - mėsingos vynmedžių uogos - gali būti juodos, mėlynos, auksinės, žalios, purpurinės, raudonos, rausvos, rudos, baltos spalvos.
Žalioji citrina - liaudiškai vadinama laimu - tai žali, mažesni ir rūgštesni nei citrinos citrusiniai vaisiai.
Žaliosios pupelės - žalios spalvos, smulkios, pailgos pupelės dar vadinamos spindulinėmis papuolėmis (Mung pupelės). Jos itin maistingos, valgomos tiek žalios, daigintos (salotose, garnyruose), tiek virtos (troškiniuose). Šios pupelės yra itin mėgstamos ajurvedos bei žaliavalgystės ša...
Zefyrai - purūs kepiniai iš plakto kiaušinio baltymo ir sirupo.
Želė - cukraus, kiaulienos želatinos bei kitų priedų gaminys.
Žiedinis kopūstas (kalafioras) - daržovė, kurios švieži žiedai su mėsingais žiedkočiais naudojami maisto ruošai: salotoms, troškiniams, košėms, užkepėlėms.
Žuvies padažas - tai specialus užpilas, dažniausiai gaminamas iš ančiuvių akstrakto ir žuvų sūrimio. Dažniausiai naudojamas kaip salotų užpilo pagardas, sriuboms ir aštresniems padažams. Paplitės Rytų virtuvėse. Padažo galima įsigyti ir Lietuvoje.