Straipsniai, naujienos
Pasaulinė košės diena

Spalio 10 d. minima pasaulinė košės diena. Įvairių kruopų košės – sveikas, naudingas ir lengvai virškinamas patiekalas, kuriuo rekomenduojama mėgautis keliskart per dieną. Visgi ne visos kruopos yra vienodai naudingos sveikatai, o specialistai rekomenduoja rinktis kuo mažiau apdorotas, neskalytas kruopas, kurios yra pilno gūdo (pavyzdžiui, grikiai ir ryžiai), nes perdirbtos, poliruotos, pavyzdžiui, manai, turi mažai […]

Ryžiai

Iki šiol daugelis žmonių, tarp kurių ir virtuvės šefai, plauna ryžius. Yra daug skirtingų nuomonių šia tema. Viena jų, kad ryžių plovimas yra išlikęs kaip tradicija, kadangi anksčiau ryžius žmonės įsigydavo ne itin švarius, o dabar – pilnai paruoštus virimui. Tačiau argi nuplovus ryžius, kuriuos dabar įsigyjame prekybos centruose, jie išverda ne dailesni, skanesni ir […]

Ar atkreipiate dėmesį į užrašus ant kiaušinių pakuočių? O ar atkreipiate dėmesį į žymenis ant pačių kiaušinių? Kartais pravartu tai padaryti, kadangi ženklinimas suteikia daug naudingos informacijos, pagal kurią išsirinksime kiaušinius tokius, kokius norime valgyti ir tokius, už kuriuos nepermokėsime.   Raidėmis A ir B žymima kiaušinių klasė. Prekybos vietose (parduotuvės, turgavietės) gali būti parduodami […]

Gilė – tai 2-5cm ilgio apvalainas ąžuolo medžio vaisius kietu kevalu. Ąžuolai subrandina giles rugsėjo-spalio mėnesį.     Ar žinojote, kad: 1. Ąžuolo medis užaugina po 1-4 giles ant kiekvieno kotelio;   2. Gilės maistingumu nenusileidžia daržovėms, jose yra: 40-50 % krakmolo, 7 % cukraus, 5-8 % rauginių medžiagų, iki 5 % riebalų, baltymų, cukraus ir […]

Mėsos faršas, ko gero, yra vienas greičiausių ir ekonomiškiausių pasirinkimų mėsos patiekalui. Galime įsigyti jau paruoštą faršą mylimiausioje mėsos krautuvėje arba paruošti mėsą namuose: susmulkinti mėsmale arba smulkiai sukapoti peiliu.   Pastaruoju metu gavau keletą laiškų iš lankytojų, klausiančių idėjų patiekalams iš faršo. Taigi surinkau dešimtuką įvairių receptų iš faršo (kiaulienos, jautienos, ėrienos, kalakutienos), taip […]

Traškios bulvytės

Neretai tiekiame orkaitėje keptas bulves kartu su antraisiais patiekalais, dažniausiai mėsos, žuvies ar daržovių. Norime, kad jos būtų minkšos viduje, o iš išorės – traškia plutele. Jas tinkamai paruošti namuose yra lengviau nei įsivaizduojame. Tereikia vadovautis keletu paprastų žingsnių.   #1. Kad bulvės iš vidaus būtų minkštos (kaip košė), vertėtų tinkamai jas pasirinkti. Veislės, vedančios […]

vandens-asotis

Vasarą geriame kur kas daugiau vandens negu šaltuoju metų laiku. Dirbant ar ilsintis, kai lauke +25°C, apima troškulys, o vanduo iš ąsočio, rodos, toks saldus ir gaivinantis!   Jeigu vartojame geriamąjį vandenį iš čiaupo ar iš šulinio žemės gelmių, tikėtina, kad toks vanduo yra kietas bei turi mineralinių medžiagų, kurios kaupiasi ant ąsočio sienelių. Jas […]

Kai virtuvėje galime naudotis natūralaus medžio įrankiais, rodos, ir pagamintas patiekalas kur kas natūralesnis ir gardesnis, tiesa? Pjaustymo lentelių būna įvairių – iš medžio, iš plastiko, iš stiklo… Galima lažintis, kad Lietuvoje populiariausios ne kitokios, o medinės pjaustymo lentelės. Kadangi šias virtuvės pagalbininkes naudojame pjaustyti daugeliui įvairių skonių ir mikrobiologinės terpės produktų (šviežia mėsa, daržovės, vaisiai, […]

Žemės riešutas, vadinamas arachisu (lot. Arachis hypogaea, angl. Peanut) – pupinių šeimos vienmetis žolinis augalas, kilęs iš Pietų ir Centrinės Amerikos. Po žeme augalas veda vaisius, 3-7 cm ilgio ankštis, kuriose yra po 1-4 sėklas (taip vadinamus riešutus).   Per metus pasaulyje išauginama apie 28 mln. tonų žemės riešutų (daugiausiai Kinijoje, Indijoje, JAV).   Augalas […]

Visi žinome, kaip atrodo kakavos milteliai, kuriuos naudojame pyragamas ir konditerijos kepiniams, kakavos gėrimui. O iš ko jie gaminami? Kaip atrodo augalas?   Kakavos milteliai gaminami iš kakavmedžio sėklų (vadinamų pupelėmis). Kakavmedžiai auga Pietų Amerikoje, Afrikoje, Indonezijoje, Šri Lankoje.   Kakavos pupelėje yra baltymų, ląstelienos, krakmolo, biologiškai aktyvių medžiagų, vandens, mineralinių medžiagų ir druskų, 0,2 % […]