Kuo naudingos ąžuolo gilės?

Gilė – tai 2-5cm ilgio apvalainas ąžuolo medžio vaisius kietu kevalu. Ąžuolai subrandina giles rugsėjo-spalio mėnesį.

 

Ąžuolo gilė

 

Ar žinojote, kad:

1. Ąžuolo medis užaugina po 1-4 giles ant kiekvieno kotelio;

 

2. Gilės maistingumu nenusileidžia daržovėms, jose yra: 40-50 % krakmolo, 7 % cukraus, 5-8 % rauginių medžiagų, iki 5 % riebalų, baltymų, cukraus ir mineralinių medžiagų;

 

3. Nors iš gilių gaminamas skanus gilių kavos gėrimas, jose nėra kofeino;

 

4. Gilėse yra tanidų (kailiaraugių medžiagų), kurios gali padėti viduriuojant;

 

5. Gilės turtingos mineralinių medžiagų (RPN*%): kalcio 5%, geležies 6%, magnio 21%, fosforo 10%, kalio 20%, cinko 4%, vario 41%, mangano 68%;

 

6. Gilės turtingos vitaminų (RPN*%): vitamino B6 35%, folio rūgšties 29%, tiamino 10%, riboflavino 9%;

 

7. 100 g džiovintų gilių yra 519 kalorijų.

 

Šaltinis: nutritiondata.self.com

*RPN – rekomenduojama paros norma.

Publikuota: 2015-01-19