Ąžuolo gilių kava lietuviams nuo seniausių laikų buvo gėrimas, suteikiantis grožio, ištvermės ir stiprybės. Ir tikrai ne veltui, juk gilėse yra kalcio, vitaminų ir naudingų mikroelementų, maistingumu jos nenusileidžia daržovėms. Natūralų gėrimą kiekvienas gali pasiruošti tiesiog namuose, negi visai nemokamai (juk šias "kavos pupeles" galime surinkti ir patys). O kadangi gilių kavos gėrimas neturi kofeino, juo gali mėgautis įvairaus amžiaus žmonės.
Gaminimas
- 1Rudenėjant prisirenkame prinokusių (jeigu renkame nukritusias po ąžuolu, tai bus prinokusios), sveikų gilių be kepurėlių.
- 2
Naudodamiesi peiliu, perjauname giles, nulupame kevalą.- 3
Į puodą pripilame pieno (kad apsemtų giles) ir verdame giles, kol suminkštės (40-50 min.).- 4
Išvirtas giles nusausiname, nulupame luobeles, pasmulkiname į mažesnius gabalėlius ir paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos kepimo formos. Dedame į orkaitę padžiovinti 20-30 min. (100°C temperatūroje) - laikas nuo laiko atidarome orkaitės dureles, išleidžiame drėgmę ir pemaišome gilių gabalėlius. Tuomet padidiname kaitrą iki 200°C ir paskrudiname giles (tik nesudeginame).- 5
Taip paruoštas giles paliekame atvėsti, tuomet sudedame į dėžutes ir padedame sausoje vietoje (jeigu laikymui paruošime jau maltas giles, jos laikui bėgant praras .- 6
Jeigu norime paskanauti gilių kavos gėrimo, tiesiog imame reikiamą kiekį gilių gabalėlių ir susmulkiname grūstuvėje arba rankine kavamale (elektriniu smulkintuvu ar elektrine kavamale nepatartina naudotis - gilės yra kietos ir taip tik pakenksime prietaisui) iki stambaus malimo granulių.- 7
Gaminame gilių kavos gėrimą trims asmenims. Puode užverdame 1l vandens, suberiame 5 a. šaukštelius gilių kavos ir paverdame 3-5 min. (neverta pervirti - kuo ilgiau virsime, tuo kava bus aitresnė ir rūgštesnė). Tuomet užbaliname 1l pieno ir viriname dar 1 min. Perkošiame ir mėgaujamės stiprinančiu gilių kavos gėrimu.Susiję receptai - 2
Tikiuosi, kad bus skanu