Kaip valyti medinę pjaustymo lentelę?

Kai virtuvėje galime naudotis natūralaus medžio įrankiais, rodos, ir pagamintas patiekalas kur kas natūralesnis ir gardesnis, tiesa? Pjaustymo lentelių būna įvairių – iš medžio, iš plastiko, iš stiklo… Galima lažintis, kad Lietuvoje populiariausios ne kitokios, o medinės pjaustymo lentelės. Kadangi šias virtuvės pagalbininkes naudojame pjaustyti daugeliui įvairių skonių ir mikrobiologinės terpės produktų (šviežia mėsa, daržovės, vaisiai, grūdų produktai, žuvis ir t.t.), svarbu žinoti, kaip jas tinkamai prižiūrėti.

 

Taigi, jeigu medinė lentelė sugėrė šiandien pjaustyto svogūno aromatą arba tiesiog profilaktiškai norime panaikinti kvapus ir dezinfekuoti medinę lentelę:

#1. Šiek tiek sudrėkinmime ją šiltu vandeniu;

#2. Pabarstykime druska ir įtrinkime ją citrinos pusele;

#3. Po 5 min. nuplaukime karštu (ne verdančiu) vandeniu;

#4. Galime pakartoti procedūrą;

#5. Palikime džiūti tiesioginiuose saulės spinduliuose (tačiau lentelė neturi būti permirkusi vandenyje, nes staigiai džiūdama ji gali išsiriesti). Kad medinė lentelė dar ir dailiai, ilgaamžiškai atrodytų, prieš tai galime įtrinti kokosų aliejumi (kuris turi antibakterinių savybių). Tinka tik toks aliejus, kuris ilgainiui neapkarsta/nesugenda (žemės, migdolų ar kokosų aliejus).

 

Medinės pjaustymo lentelės priežiūra

Publikuota: 2014-06-07