Straipsniai, naujienos

2012 m. vasario mėnesio populiariausi patiekalų receptai itin įvairūs – nuo trupininio pyrago iki riešutų užkandžio ir pomidorinės sriubos. Kiek patiekalų spėjote pasigaminti per 29 dienas šiemet turėjusį vasarį? Gali būti, ne vienas savo antrajai pusei paruošėte vakarienę arba paminėdami vasario 16-osios laisvadienį gaminote kartu su šeima.   Štai populiariausi išbandyti vasario mėnesio receptai:   [...]

Tinkamas prieskonis bet kuriam patiekalui – tai tas prieskonis, kuris Jūsų paties skoniui atrodo tinkamas. Kai eksperimentuojate su nauju prieskoniniu augalu Jūsų virtuvėje, visų pirma sutrinkite žiupsnelį prieskonio savo delne, leiskite jam sušilti, uoskite ir ragaukite jo: jeigu skonis švelnus – drąsiai galite su šiuo prieskoniu eksperimentuoti; jeigu skonis aitrus – pirmąkart naudokite atsargiai ir [...]

Iš tiesų, svarbu ne tik žinoti, kuriam karštam patiekalui, kuris prieskonis ypač tinka, bet ir kuriuo metu, ruošiant šį patiekalą, vieną ar kitą prieskonį geriausia naudoti. Prieskoniniai augalai (valgomosios aromatinių augalų dalys) bei eteriniai aliejai gali būti suskirstyti į dvi priešingas kategorijas pagal reakciją į patiekalo temperatūros pokyčius. Pavadinkime šias kategorijas „A“ – pastovias savybes [...]

Uošvienė pakelia lėkštę su pyragaičiais: – Vaišinkitės sveteliai! – Ačiū, vieną jau suvalgiau, – dėkoja žentas. Uošvienė klastingai primerkia akį: – Na, sakykime ne vieną, o septynis, bet niekas čia gi neskaičiuoja!  *** Vyras skaito antraštę kriminalų skyriuje: “Užpuolimo metu restorane atsitiktinai nušauta padavėja”. Vyras pasisuka į žmoną: – Ko gero nuobodu tavo motinai kiauras [...]

Kai perkate daržoves jų sezono metu, laikykite jas 10-18 laipsnių temperatūroje, kad jos išliktų šviežios ir kuo ilgesnį laiką neturėtų sąlyčio su oru. Kiekviena daržovė prieš vartojant turėtų būti kruopščiai nuplauta, nusausinta ir pjaustoma atitinkamai, kad išlaikytų geriausias savo skonio savybes, maistingąsias medžiagas ir vitaminus. Bulvės Yra daugelis bulvių rūšių. Patartina pirkti tos rūšies bulves, [...]

Mielės – smulkus vienaląstis organizmas, kuris drėgnoje ir šiltoje aplinkoje sparčiai dauginasi. Kepimo mielių įmaišoma į įvairių rūšių tešlas, ypač miltų patiekalams. Mielės tešloje esantį cukrų suskaido į alkoholį ir anglies dioksidą. Būtent nuo anglies dioksido dujų pakyla su mielėmis rauginama tešla.   Kokia forma mielės parduodamos?   Šimtmečius labiausiai paplitusi mielių forma – šviežios [...]

Vermutas yra gėrimas, pagamintas iš vyno, cukraus bei daugelio įvairių aromatinių augalų skoniui suteikti ir sustiprinti. Vermuto gamybai naudojama 30 – 50 ingredientų, kartais ir daugiau. Kitaip dar vadinamo aromatizuotu vynu, vermuto gamyboje neretai naudojamas ir spiritas, tačiau ne alkoholiniam tūriui padidinti, o skoniams atskleisti, perteikti. Vyno ar kelių vyno rūšių bei tam tikrų ingredientų [...]

Švenčių proga valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria ruošti skalsius ir saugius patiekalus: Nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata, valgyti keletą dienų po švenčių; Apsiperkant, atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą bei ar pakuotė nepažeista; Greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve; Žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite [...]

Kasdien stengiamės sveikai maitintis, tačiau neatsispiriame pagundai atsigerti gaivinančių gėrimų, kurių maistinė vertė itin maža. Vienas iš mažai maistinės vertės turinčių gėrimų yra Coca-cola – Lietuvoje vartojama labiau esant progai arba gaunant nemokamai dienos pietus siūlančioje kavinėje, tačiau džiugu, kad tai nėra kasdienio pietų stalo gėrimas.   Kalorijos   Viename Coca-Cola gėrimo 500ml butelyje yra [...]

Šiandien (2011-11-14) paskelbtame valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos pranešime, skelbiama, kad per tris 2011 metų ketvirčius tarnybos inspektoriai mažmeninės prekybos įmonėse dėl kokybės atitikties prekybos standartų reikalavimams patikrino 30.604 kg bulvių ir atrinkto17 mėginių pesticidų likučiams nustatyti. Pažeidimų skaičius pagal prekybos vietas skirtingas: didžiuosiuose prekybos centruose ir parduotuvėse pažeidimai dėl bulvių kokybės sudarė apie 7,5 [...]