Patarimai, kaip per šventes saugiai maitintis

Švenčių proga valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pataria ruošti skalsius ir saugius patiekalus:

  1. Nepriruoškite daugybės maisto, kurio nesuvartojus, teks jį išmesti arba rizikuojant sveikata, valgyti keletą dienų po švenčių;
  2. Apsiperkant, atkreipkite dėmesį į etiketėje nurodytą tinkamumo vartoti terminą bei ar pakuotė nepažeista;
  3. Greitai gendančius maisto produktus laikykite šaldytuve;
  4. Žalią mėsą, paukštieną, žuvį, kiaušinius atskirkite nuo kitų produktų. Marinuotą, kepimui paruoštą mėsą laikykite uždengtą šaldytuve;
  5. Gamindami šventinius patiekalus, laikykitės švaros ir asmens higienos, išplaukite ir nuvalykite įrankius, lenteles ir stalo paviršių, kur buvo dorojama žalia mėsa ar paukštiena; kruopščiai plaukite rankas;
  6. Nepalikite pagamintų patiekalų ilgiau nei dviem valandoms virtuvės temperatūroje, nes šiltoje patalpoje bakterijos dauginasi ypač greitai.
  7. Paruoštus patiekalus suvartokite kuo greičiau, o nesuvalgytus laikykite šaldytuve taip, kad jie nesiliestų su termiškai neapdorotais produktais;
  8. Nevartokite jokių įtarimą keliančių produktų, net neragaukite jų, o išmeskite.

Atminkite, kad ir tradicinis Kalėdų stalo patiekalas – kūčiukai – turi galiojimo laiką.

Publikuota: 2011-12-26