Sausos mielės

Mielės – smulkus vienaląstis organizmas, kuris drėgnoje ir šiltoje aplinkoje sparčiai dauginasi. Kepimo mielių įmaišoma į įvairių rūšių tešlas, ypač miltų patiekalams. Mielės tešloje esantį cukrų suskaido į alkoholį ir anglies dioksidą. Būtent nuo anglies dioksido dujų pakyla su mielėmis rauginama tešla.

 

Kokia forma mielės parduodamos?

 

Šimtmečius labiausiai paplitusi mielių forma – šviežios mielės, presuotos į plyteles. Nors šviežios mielės veikia labai gerai, jos turi trumpą galiojimo laiką, todėl dabar dažniau naudojamos aktyvios sausosios mielės (granuliuotos), kurios pirmą kartą buvo pagamintos dar Antrojo pasaulinio karo metais. Priešingai nei šviežios mielės, aktyvios sausosios mielės gali būti laikomos mažais pakeliais net keletą metų.

 

Kaip veikia sausos mielės?

 

Sausos mielės pakyla greičiau negu šviežios. Jos veikia įmaišytos į tešlą – atskirai šių mielių kildinti nereikia. Vis dėlto, tam tikras paruošimas, kad kepiniai geriau iškiltų, reikalingas. Dažniausiai patariama į pusę stiklinės šilto (37.78 C) vandens įdėti šaukštelį cukraus, išmaišyti ir ant paviršiaus užbarsčius reikiamą kiekį sausųjų mielių, palaikyti apie 10 minučių.

Ar aktyvios sausosios mielės tikrai veikia, pamatysite už 10 minučių, kai stiklinės vandens paviršiuje ims formuotis burbuliukai. Jeigu jie nesiformuoja, vadinasi mielės jau netinka naudojimui (pasenę) ir kepiniai neiškils. Labai svarbu, kad vanduo stiklinėje nebūtų per karštas, kadangi perkaitinus vandenį, aktyvios mielės gali žūti ir taip pat netekti savo savybių.

 

Koks sausųjų mielių kiekis atitinka šviežias mieles?

 

Įvairūs literatūros šaltiniai nurodo skirtingai, tačiau dažniausiai pateikiamas santykis 5:2, t.y. sausųjų mielių reikia 2,5 karto mažiau nei šviežių mielių. Tarkime, jeigu recepte nurodyta, jog reikia 170g šviežių mielių, galite drąsiai naudoti 70g aktyvių sausųjų mielių. Įdomu tai, kad 1g sausųjų mielių energinė vertė – 3 kcal.

Publikuota: 2012-01-16