Sudėtinės dalys abėcėlės tvarka A-Z
Abrikosas - vidutinio dydžio slyvų pogenties medžio vedamas minkštas, sultingas rausvai geltonas kaulavaisis. Abrikosai valgomi švieži, konservuojami arba džiovinami. Iš vaisių minkštimo gaminami kompotai, sultys, kisieliai, uogienės, marmeladas, džemas, tyrė, vynai ir likeriai. Iš vai....
Actas - acto rūgšties tirpalas vandenyje (4-9 proc.). Acto būna pagaminto iš vynuogių, obuolių, spirito ir kt.
Agrastai - tai daugiamečio agrasto uogakrūmio vaisiai (uogos). Vaisiai naudojami švieži ir konservuoti. Iš neprisirpusių agrastų daromi kompotai, pusiau prisirpę agrastai naudojami uogienėms, visiškai prisirpę - džemams ir desertams. Agrastuose gausu maistinių skaidulų, taip pat vitami....
Aguonos - žolinis augalas, kurio sėklos tinka konditerijos ir kulinarijos gamyboje.
Agurkai - viena labiausiai paplitusių daržovių.
Agurkas - viena iš labiausiai paplitusių daržovių visame pasaulyje, auginamas atvirame grunte arba šiltnamiuose. Agurkų maistinė vertė beveik prilygsta morkoms, pomidorams, svogūnams, kopūstams bei citrusiniams vaisiams.
Aitriosios paprikos - prieskonis, neatsiejamas nuo meksikietiškos virtuvės. Patiekalams suteikia kvapnumo, aštrumo ir spalvos.
Augalinis aliejus – tai iš augalinės žaliavos pagamintas maisto produktas, kurį sudaro sočiųjų riebalų rūgščių gliceridai, lipidai, laisvosios riebalų rūgštys, vitaminai A, D, E, K ir kt. Aliejus yra vertingas maisto produktas, praturtinantis žmogaus racioną mononesočiomis, polin....
Alus - nestiprus alkoholinis gėrimas, gaminamas mielėmis fermentuojant grūdų salyklą bei pagardinant jį apyniais, medumi ar kitais prieskoniais. Maiste alus naudojamas marinatams, troškiniams, kaip aromatą suteikianti tešlos sudedamoji dalis (vietoje vandens).
Žaliosios ar juodosios alyvuogės? Apvalūs arba ovalūs, mėsingi, tamsiai violetinių ar juodų kaulavaisių alyvmedžio vaisiai yra svarbi sveikos mitybos sudedamoji dalis.
Alyvuogių riebalinė dalis, kuri be galo turtinga gerų maisto medžiagų: antioksidanty, nesočiųjų riebalinių rūgštčių ir dar daugiau...
Anakardžių riešutai - inkstų formą primenantys riešutai, kuriuose gausu naudingų mikroelementų - geležies, magnio, mangano, fosforo, vitaminų - B6, K ir kitų.
Ančiuviai - silkiažuvių šeimai priklausančios nedidelės žuvys. Dėl stipraus skonio ir aromato, ančiuvių produktai daugiausiai naudojami padažams pagardinti.
Antiena - anties mėsa.
Apelsinas - citrusinis vaisius, kurį brandina kai kurie citrinmedžiai. Apelsinuose gausu vitamino C, beta karoteno, folio rūgšties ir kitų naudingų elementų.
Artišokas - dvimetis augalas, kurio žiedynų galvutės dėl aromatinių savybių naudojamos maistui.
Aviečių uogienė - gaminama iš vienos ar kelių rūšių aviečių uogų bei cukraus, su arba be vandens, tirštiklių, rūgštingumą reguliuojančių medžiagų. Uogienė ruošiama ilgesniam laikymui (ruošiama vasarą, valgoma visus metus).
Avietės - erškėtinių šeimos krūmas, vedantis raudonas uogas, sudarytas iš kaulavaisių. Uogose gausu vitaminų (A, B, C, E) bei mikroelementų (folinės rūgšties, geležies, vario, kalio ir kt.). Uogos dažniausiai naudojamos desertams arba gėrimams gaminti.
Avižiniai dribsniai - javinių šeimos augalas, brandinantis to paties pavadinimo sėklas. Maistui ruošti naudojamos avižinės kruopos, miltai, dribsniai.
Avižų sėlenos - avižų grūdų apvalkalai, naudojami maisto (ypač dietinio, sveiko) gamybai. Sėlenos - vitamino B bei svarbių mikroelementų (magnio, kalio, fosforo) šaltinis.
Avokadas - tamsiai žalias, kriaušės pavidalo kaulavaisis, naudojamas šaltiems užkandžiams bei salotoms gaminti.