Morenginis citrinų pyragas

Ne pats populiariausias pyragas Lietuvoje, užtat populiarus vakaruose. Ypač vertinamas vasaros laiku - kai norisi gaivaus ir lengvo deserto..
4.80 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Išbandė 5
Loading ... Loading ...
min.

Sudėtinės dalys:

Gaminimas:

  1. Visų pirma pasiruošiame pyrago pagrindą. Šaltą, tik ką iš šaldytuvo ištrauktą sviestą (100 g) supjaustome gabalėliais ir dedame į gilų dubenį. Elektriniu plaktuvu išsukame sviestą su cukraus pudra (1 v. šaukštas), 1 kiaušinio tryniu. Įpilame šaukštą vandens. Suberiame miltus ir išminkome tešlą. Kepimo formą reiktų ištepti riebalais ir apibarstyti džiūvėsiais, kad tešla nepriliptų prie kraštų. Tuomet ant stalo pasiklojame folijos ir ant jos iškočiojame tešlą ganėtinai plonai, kad paėmus kartu su folija galėtume iškloti kepimo formą (folija turi likti viršuje). Užlankstome kraštus, o vidun (ant folijos) galime priberti riešutų, kad kepant pagrindas neiškiltų viduryje. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min., tuomet nuimame foliją ir pakepame dar 5 min. Pagrindas paruoštas!
  2. Paruošiame citrininį įdarą pyragui. Prikaistuvyje sumaišome stiklinę cukraus, keletą šaukštų miltų, 2 v. šaukštus krakmolo ir žiupsnelį druskos. Supilkime 1 1/2 stiklinės vandens ir išspauskime 2 citrinų sultis, įtarkuokime šiek tiek žievelės – viską išmaišykime. Dėkime prikaistuvį ant silpnos ugnies ir nuolat maišykime iki masė ims burbuliuoti ir tirštėti, tuomet įmaišykime keletą v. šaukštų sviesto. Kitame dubenyje atskirkime 4 kiaušinio trynius ir suplakime. 1/2 šiltos masės supilkime į trynius ir stropiai išmaišykime. Galiausiai šią trynių masę grąžinkime atgal į prikaistuvį, maišykime iki užvirs, ims tirštėti (nuo krakmolo labai greit tirštėja). Šią masę sudedame į paruoštą pyrago pagrindą;
  3. Ruošiame morengo masę. Išsausiname didelį metalinį dubenį. Supilame 5 kambario temperatūros kiaušinių baltymus (likę nuo jau panaudotų trynių) ir plakame iki ims formuotis “bangelės”, suberiame 2 v. šaukštus cukraus, išplakame, suberiame dar 2 v. šaukštus cukraus, išplakame, suberiame dar 2 v. šaukštus cukraus ir plakame iki išplakta baltymų masė taip sutirštės, jog nebekris iš dubens kai jį paverčiame. Morengo masę paskirstome ant pirmojo pyrago sluoksnio, suformuojame keletą bangelių;
  4. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki morengo “bangelės” gražiai paruduos (apie 10 min.).

Skanaus!

Susiję receptai
Atsiliepimai
kleo | 8-16-2016 19:08

Labai skanus, ir nedaug darbo :)

Jokūbas | 1-28-2014 20:01

Taip, 1,5 stiklinės miltų!

RE | 1-25-2014 18:01

3/2 stiklines miltu? T.y. 1,5 stiklinės, ar čia klaida?

Nojus | 4-4-2013 04:04

Baisiai daug darbo atrodo.

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą