Šįkart darome repeticiją Kalėdų pietums - orkaitėje kepsime kiaulienos mentę (be kaulo).
Sudėtinės dalys
- Kiauliena, 1500 g
- Alyvuogių aliejus, 2 v. šaukštai
- Apelsinas, 1 vnt.
- Citrina, 1 vnt.
- Česnakas, 3 skiltelės
- Svogūnas, 1/2 stiklinės
- Vyno actas, 2 v. šaukštai
- Svogūnų milteliai, 2 v. šaukštai
- Česnakų milteliai, 2 v. šaukštai
- Kuminas, 1/2 a. šaukštelis
- Malti pipirai, 1/2 a. šaukštelis
Gaminimas
- 1Pirmiausia pasiruošiame marinatą. Ant vidutinės ugnies dedame nedidelį prikaistuvį, pilame šlakelį alyvuogių aliejaus, apkepame pusę stiklinės smulkintų svogūnų iki suminkštės, tuomet pridedame smulkintas česnako skilteles - trumpai apkepame. Supilame vieno apelsino ir vienos citrinos sultis, maišome, sumažiname kaitrą iki silpniausios, įpilame keletą šaukštų vyno acto ir išmaišome. Patraukiame marinatą nuo kaitros, pusę supilame į smulkintuvą, o kitą pusę - atskiriame atšaldyti.
- 2
Dubenyje sumaišome keletą šaukštų česnako ir svogūno miltelių su šviežiai maltais pipirais, maltu kuminu, šaukšteliu druskos. Keletą šaukštų sausų tik ką sumaišytų prieskonių mišinio įdedame į smulkintuvą su marinatu bei susmulkiname (pakaks 10 s).- 3
Kiaulienos mentę, jeigu jos šmotas gana storas, įpjauname išilgai. Mėsą apipilame marinatų ir dedame į maišą arba vakuuminį indelį pasimarinuoti bent 6-8 valandas (laikome šaldytuve).- 4
Išimame mėsą, palaikome 30 min. kambario temperatūroje, gausiai apibarstome likusiu sausu prieskonių mišiniu (kad susidarytų tarsi prieskonių plutelė) ir pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę kepti bent 2,5 valandos.- 5
Išimame mėsą, apdengiame aliuminio folija, leidžiame 15-20 min. atvėsti ir patiekiame supjaustytą riekelėmis su likusiu marinatu (kaip užpilu).Susiję receptai - 2