Šventinis Kalėdų kalakutas

Orkaitėje keptas kalakutas - receptas su savais privalumais ir iššūkiais. Patiekalas gali tapti Kalėdinio stalo puošmena...
3.60 1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars Išbandė 20
Loading ... Loading ...
min.

Sudėtinės dalys:

Gaminimas:

Šventinio laikotarpio laukimas (šv. Kalėdų belaukiant…) įžengė pro namų duris, įnešdamas šiltų spalvų ir džiugios nuotaikos. Už lango vakarais tamsu, todėl ši nuotaika iš namų niekur ir nedingsta, priešingai, laikas virtuvėje įgauna prasmę – norisi įgyvendinti ką nors, atitinkančio tvyrančią nuotaiką.

 

Progų patalpinti didelį paukštį į orkaitę ieškome ne taip ir dažnai. Tegul šis marinuoto ir orkaitėje kepto kalakuto receptas tampa tradicinių ir Jūsų namuose!

 

Patiekalo privalumai: mėsa po ilgo kepimo išlieka sultinga; receptas nesudėtingas, o gamybos laikas trumpas.

 

Patiekalo iššūkiai: ne visus ingredientai randami virtuvės spintlėje, reikės iš anksto pasiruošti.

 

  1. Pirmiausia randame indą, kuriame marinuosime kalakutą. Jis turi būti talpus, kad jį galėtume uždengti ir palikti kalakutą marinuotis (apsemti marinatu) šaltai. Supilame į šį stebuklingą indą vandenį, išspaudžiame dviejų apelsinų sultis, įmaišome druską, cukrų, pasistengiame, kad ištirptų. Įmaišome pašildytą medų, 4 v.šaukštus klevų sirupo, garstyčias.
  2. Dedame likusius marinato ingredientus: pusiau skeltas česnako skilteles, ketvirčiais pjaustytus svogūnus (galima nelupti), cinamono lazdelę, stambiai pjaustytą imbiero šaknį, kmynus, stambiai maltus pipirus. Marinatą išmaišome, kad ingredientai turėtų galimybę pradėti atsiskleisti…
  3. Įsitikiname, kad kalakutas tinkamas marinuoti: pašaliname virveles, jeigu buvo surištas, pašaliname vidaus organus, apžiūrime, kad nebūtų plaukelių.. Į įndą dedame kalakutą, marinatas turi jį apsemti (jeigu neapsemia, įpilkime dar vandens). Uždengiame indą ir paliekame šaltai per naktį, o geriausia, parą!
  4. 1-2 val. prieš kepant, išimame paukštį ir kruopščiai nusausiname.
  5. Įkaitiname orkaitę iki 200°C.
  6. Prikaistuvyje ištirpdome sviestą, pagardiname 3-4 v. šaukštais klevų sirupo. Šiuo glajumi aptepame kalakutą (kepimo metu pakartotinai aptepame kalakuto paviršių!). Patupdome paukštį į riebalais pateptą kepimo formą ir kepame apie 2,5 valandos (priklausomai nuo svorio: 2,25 kg – 90 min.; 3,5 kg – 110 min.; 4,5 kg – 125 min). Galime bakstelti peiliu į paukščio kirkšnį – jeigu bėga sultys, iškepęs; jeigu matoma rausvos mėsos, pakepame ilgiau.
  7. Išimame kalakutą, aptaisome folija ir paliekame po truputį aušti (20-40 min.).

Skanaus!

 

 

Susiję receptai

Palikite atsiliepimą arba pasiūlymą