Sudėtinės dalys:
-
Miltai, 1 stiklinė
-
Sviestas, 80 g
-
Vanduo, 40 ml
-
Pienas, 1/4 stiklinė
-
Grietinė, 1 stiklinė
-
Kiaušinis, 3 vnt.
-
Moliūgas, 2 stiklinės
-
Cukrus, 1 stiklinė
-
Imbieras, 1/2 a. šaukštelis
-
Cinamonas, 1/2 a. šaukštelis
-
Gvazdikėliai, pagal skonį
-
Čili pipiras, pagal skonį
-
Malti pipirai, pagal skonį
-
Krakmolas, 1 v. šaukštas
Gaminimas:
- Jau ne kartą rašėme, kad gero pagrindo taisyklė vadinama 3 – 2 – 1: reikalingos 3 dalys miltų, 2 dalys sviesto ir 1 dalis atšaldyto vandens. Vieną stiklinę miltų (125 g) suberiame į dubenį, beriame žiupsnelį druskos ir šaukštą rudojo cukraus, įtarkuojame 1/3 stiklinės (80 g) sviesto. Rankomis ištriname tešlą iki šlapio smėlio bei dedame tešlą 10 min. į šaldytuvą. Tuomet į šią tešlą įpilame 4-5 šaukštus ledinio vandens (palaikyto 10 min. šaldiklyje). Tešlą ranka išminkome iki vientisos masės, išklojame ja kepimo formos (apie 22-25 cm. skersmens) dugną, užriečiame kraštelius. Šakute subadome išklotą pagrindą ir padedame į šaldytuvą kartu su kepimo forma (15-20 min.).
- Tuo metu nuplauname šviežią moliūgą, atriekiame apie 800 g bendro svorio dalį, suraikome į skilteles (išimtais sėklalizdžiais) ir šias išrikiavę kepimo formoje, kepame orkaitėje 180°C temperatūroje apie 20-30 min. Tuomet minkštimą atskiriame nuo moliūgo žievės ir trintuvu pertriname iki vientisos masės (turite gauti apie 2 stiklines tyrės). Į dar šiltą moliūgo masę supilame stiklinę cukraus, kad ištirptų.
- Tuomet išimame moliūgų pyrago pagrindą iš šaldytuvo ir dedame į orkaitę kepti 10 min.
- Grįžtame prie moliūgų pyrago įdaro. Į moliūgų tyrės ir cukraus masę beriame prieskonius (smulkintą imbierą, trintuvėje sutrintus arba maltus gvazdikėlius ir čili pipirą (tik po žiupsnelį), cinamoną, žiupsnelį druskos ir maltų pipirų), pilame 1/4 stiklinės pieno (50 ml), 1 stiklinę grietinės (200 g), šaukštą krakmolo (standumui). Viską gerai išmaišome. Tuomet supilame beveik visą (t.y. 90%) trijų kiaušinių plakinį, įdarą dar kartą kruopščiai permaišome.
- Išimame pyrago pagrindą iš orkaitės, į vidurį supilame moliūgų pyrago įdarą, pyrago pagrindo kraštelius aptepame kiaušinio plakiniu (likusiais 10%), kad nesudegtų. Kepsime 60 min. iki 190°C įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas dailiai įrus. Jeigu pyrago pagrindo krašteliai labai išsikišę, jų nedengia įdaras, tuomet po 10 min. kepimo juos reikėtų papildomai uždengti aliuminio folija, kad nesudegtų.
- Iškepusį pyragą prieš valgant atvėsiname bent keletą valandų. Visiškai atvėsusį laikome šaldytuve. Skanaus!
Recepto nuotraukos: