Panašu, kad didžiosios pupos pamažu nyksta nuo mūsų, lietuvių, stalo. Viena iš priežasčių, be abejo, tai, kad šių pupelių kultūra buvusi populiaresnė mūsų kraštuose anksčiau, auginta senelių ir prosenelių, o pupos aižytos po vieną ankštį rankomis. Tačiau laikui bėgant, žmonės patys ėmė auginti vis mažiau savų daržovių, o parduotuvėje populiaresnės mažosios pupelės, kurių derlius lengviau apdorojams ir kurios neturi tokios kietos skūrelės. Labai mėgstu ir vienas, ir kitas pupeles, tačiau rudenį tik ką nuėmus didžiųjų pupų derlių ir jas išvirus valgyti šiltas su pienu - ne tik sentimentalūs prisiminimai, bet ir puikus skonis.
Tačiau šiandieną šviežių pupų neturime, tad gaminsime paprasčiausią didžiųjų pupų troškinį.
Sudėtinės dalys
-
Pupos, 500 g
-
Pomidoras, 6 vnt.
-
Svogūnas, 1 vnt.
-
Česnakas, 2 skiltelės
-
Aitriosios paprikos, 1/2 a. šaukštelis
-
Kuminas, pagal skonį
-
Druska, pagal skonį
-
Malti pipirai, pagal skonį
-
Citrinos sultys, 1 v. šaukštas
-
Parmezano sūris, 3 v. šaukštai
-
Svogūnų laiškai, pagal skonį
Gaminimas
- 1Džiovintas didžiąsias pupas užmerkiame šaltame vandenyje iš vakaro. Ryte nupilame vandenį ir užpylę nauju vandeniu, verdame ant vidutinės kaitros iki pupos išvirs (apie 2 val., pasūdome tik prieš baigiant virti).
- 2
Į keptuvę pilame šlakelį aliejaus, beriame smulkintą svogūną, šiek tiek aitriosios paprikos miltelių ir malto kumino, apkepame keletą minučių.- 3
El.trintuvu sutriname gerai sunokusius pomidorus (nulupus odelę; arba naudojame konservuotus pomidorus). Į keptuvę beriame smulkinto česnako ir žiupsnelį druskos, išmaišome. Tuomet supilame trintų pomidorų tyrę, pagardiname šlakeliu citrinos sulčių. Suberiame pupeles. Troškiname ant vidutinės kaitros apie 10 min., pagardiname šviežiai maltais pipirais ir mėgstamais priskoniais.- 4
Patiekiame dubioje lėkštėje, užtarkuojame kietojo sūrio ir užbarstome svogūno laiškais. Skanaus!Susiję receptai - 2