Maisto priedai abėcėlės tvarka A-Z

Antioksidantai ir konservantai. Būtina vengti. Vengti alergiškiems, sergantiems astma ir migrena, gali sukelti hiperaktyvumą. Didina kraujo spaudimą. Savybės: Dirbtinis konservantas ir spalvos fiksatorius, gali būti gaunamas iš gyvūninės kilmės atliekų, daržovių.

Dažikliai. Nepavojingas. Savybės: Geltonas. Ekstrahuojamas iš kurkumos šaknies arba gaunamas sintezės būdu. Dažiklis, kario miltelių sudedamoji dalis. Naudojamas: Garstyčiose, sūriuose, margarine, žuvies piršteliuose, saldumynuose, bulvių tyrėje. Indijoje yra svarbus vaistas, skatinantis tulžies nutekėjimą.

Dažikliai. Nepavojingas. Gali būti gyvūlinės kilmės. Savybės: Raudonas. Gaminamas iš vabzdžių – skydamarių.

Dažikliai. Nepavojingas. Gali būti genetiškai modifikuotas. Savybės: Oranžinis. Natūralus, bet šiandien daugiausia dirbtinai gaminamas dažiklis. Dažiklis kūne virsta vitaminu A. Naudojamas: Svieste, margarine, sriubose, majoneze, pudinge, saldumynuose, jogurte, morkose, kituose geltonuose vaisiuose ir daržovėse.

Dažikliai. Nepavojingas. Savybės: Geltonas.

Dažikliai. Nepavojingas. Savybės: Oranžinis. Pigmentas randamas kai kuriuose gybuose, vėžiagyviuose, žuvyje, flamingo plunksnose.

Įvairūs maisto priedai. Nepavojingas mažomis dozėmis. Savybės: Baltai pilkšvas. Natūralus, mineralinės kilmės. Drėgmę reguliuojanti medžiaga – mineralinė druska. Naudojama dantų pastose, valomosiuose milteliuose, kartais sumažinti vyno rūgštingumą, konservuotuose vaisiuose, daržovėse. 

Antioksidantai ir konservantai. Nepavojingas. Savybės: Dirbtinis konservantas. Sorbo rūgšties kalio junginys. Naudojamas: Naudojamas fermentiniams sūriams, vaisių sultims ir koncentratams, rūkytoms dešroms, žuvies gaminiams, padažams, daržovėms, vaisiniams jogurtams, salotų padažams ir majonezams, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiams.

Antioksidantai ir konservantai. Nepavojingas. Savybės: Dirbtinis konservantas. Sorbo rūgšties kalcio junginys. Naudojamas: Naudojamas fermentiniams sūriams, vaisių sultims ir koncentratams, rūkytoms dešroms, žuvies gaminiams, padažams, daržovėms, vaisiniams jogurtams, salotų padažams ir majonezams, moliuskų, krevečių ir kitų vėžiagyvių gaminiams.

Antioksidantai ir konservantai. Būtina vengti, kadangi gali sukelti vėžinius susirgimus. Vengti alergiškiems ir sergantiems astma. Savybės: Dirbtinis konservantas. Benzoinės rūgšties kalio junginys.